Eurosonic Noorderslag is begonnen. Wat wordt 2022 voor muziekjaar?
- Nieuws
- Eurosonic Noorderslag is begonnen. Wat wordt 2022 voor muziekjaar?
In Groningen barst vandaag, digitaal, het Eurosonic Noorderslag-festival los. Van oudsher het festival waar je als artiest kan opvallen voor programmeurs en ook het festival waar de hele muziekindustrie samenkomt. Van muziekjournalisten, artiesten tot muzieklabels. In Vroeg! schuift Atze de Vrieze aan, muziekjournalist bij 3voor12, om te praten over het muziekjaar 2022.
Video niet beschikbaar
De manier waarop popmuziek zich vertaalt naar het podium is alleen maar belangrijker geworden de afgelopen twee jaar. De fysieke ervaring speelt een belangrijke rol hierin, maar De Vrieze benadrukt dat vanuit de overheid “cultuur gezien wordt als iets wat je op een stoeltje moet beleven.” Voor de popmuziek is niks minder waar.
Nu er niet meer fysiek opgetreden mag worden, komt er een nieuwe aspect bij voor artiesten, namelijk hoe breng je je muziek over via het scherm? Het gaat niet enkel meer over de muziek, maar artiesten moeten een grotere vertaalslag maken. Ook zijn sociale media steeds belangrijker geworden voor artiesten. Is je nummer een hit op TikTok bijvoorbeeld, dan betekent dit vaak ook meer streams op de streamingsplatformen.
Mislopen van garantiefonds
De afgelopen twee jaar is gebleken dat festivals vast blijven houden aan hun oude vertrouwde formats, terwijl dit juist de tijd is om te spelen met nieuwe ideeën. Daar staat wel tegenover dat het garantiefonds van de overheid alleen bedoeld is voor evenementen die al stonden, nieuwkomers lopen dit fonds mis. Daarom stellen veel organisaties hun evenementen uit, want cancelen betekent ook dat ze het garantiefonds mislopen. Het is nog steeds onduidelijk of dit garantiefonds er echt zal komen. De Vrieze beaamd: “ze kunnen alleen bouwen op het vertrouwen dat het kabinet heeft uitgesproken dat die regeling er in 2022 weer moet zijn.”
Door de onzekerheid is het nachtleven een ondergeschoven kindje geworden. De Vrieze vindt het bizar, “je kunt zelfs al maanden na 8 uur ‘s avonds geen broodje meer kopen” zegt hij. De lobby voor de nacht bestaat wel, maar er valt nauwelijks over te praten met het kabinet. Dit terwijl er bij concerten en evenementen gigantische omzetten gedraaid worden. De nacht is cruciaal voor het voortbestaan van de podia in Nederland, maar de angst voor de nacht overheerst.
In de volledige uitzending hoor je meer over hoe de muziekindustrie omgaat met de corona maatregelen en op welke manier de industrie zich daardoor verder ontwikkeld heeft.
#13 - Hoe ziet het muziekjaar 2022 er uit? - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.