'Iedereen met het nieuwste model Apple of Samsung is een loser'
- Nieuws
- 'Iedereen met het nieuwste model Apple of Samsung is een loser'
"Je nieuwe smartphone is een dikke middelvinger naar kinderen in Congo en fabrieksmeisjes in China." Zo begint Evert Nieuwenhuis zijn artikel in Vrij Nederland vorige week. Maar daar houdt hij het niet bij: "Iedereen met het nieuwste model Apple of Samsung is een loser." Waarom haalt hij zo hard uit? In de Nieuwsshow legt hij uit wat hij bedoelt.
Waar sommigen van ons al jarenlang met een stoffige iPhone 4 rondlopen, geven anderen jaarlijks honderden euro's uit aan het nieuwste model. Om er vervolgens mee te kunnen pronken. En het jaar erop wéér een nieuwer model aan te schaffen. En dan ben je een loser, vindt Nieuwenhuis.
Wat kost nou zo'n nieuw model smartphone?
Het nieuwste model iPhone is de iPhone X. Dit model was vanaf 27 oktober jl. te reserveren, werd gereleased op 3 november en heeft een adviesprijs van 1159 euro. Het voorgaande model, de iPhone 8 Plus, is verkrijgbaar vanaf 866 euro.
Samsungs nieuwste modellen zijn de Samsung Galaxy 8 (699 euro), de Samsung Galaxy 8+ (799 euro) en de Samsung Galaxy Note (949 euro). Een hele mond vol. En hoewel de prijzen voor deze Android telefoons altijd iets onder die van z'n Apple concurrent liggen, moet je ook voor déze nieuwste modellen flink in de buidel tasten.
Nieuwenhuis: "Als je pronkt met het nieuwste model en je doet dat elk jaar twee jaar, dan vind ik je een loser. Want wat kan het nieuwste model nou substantieel beter of meer dan het model ervoor? Eigenlijk is dat niet zo heel veel. En je betaalt er wel minimaal 800 euro voor. Je hebt je er dus weer in laten lullen."
Dikke middelvinger naar kinderen in Congo
Belangrijker nog dan het oppervlakkige status-aspect is het spoor van milieuvervuiling en kinderarbeid die de productie van nieuwe telefoons achterlaat. Asociaal, noemt Nieuwenhuis het. Hij legt uit: "Er is geen smartphone te koop waar geen kinderarbeid in zit van Congolese kinderen die mijnen ingaan om daar de benodigde mineralen uit te halen." Daarmee doelt hij op materialen als coltan en indium; zeldzame mineralen die worden verwerkt in smartphones. En in plaats van ze te hergebruiken eindigen ze nu op de vuilnisbelt. "Het is niet slim dat er zo slordig wordt omgegaan met eindige grondstoffen", zegt Nieuwenhuis. Want, zo vertelt hij, de grondstoffen zijn wel degelijk herbruikbaar. Maar dat gebeurt niet. Terwijl stoffen als indium waarschijnlijk over een jaar of veertien jaar op zijn. En dan?
Er zit gewoon dood en verderf van Congolese kinderen en Chinese fabrieksmeisjes in je kontzak.
Ook de uitbuiting van de Chinese fabrieksmeisjes, is een schrijnend probleem. Enkele jaren geleden reisde Nieuwenhuis af naar China, waar de iPhone gemaakt wordt. Hij maakte daar een reportage over de tergende situaties in fabrieken. Plekken waar meisjes met z'n 23-en in één ruimte slapen. Waar ze dag in, dag uit schroefjes moeten plaatsen. En waar het percentage zelfmoorden zo hoog is dat de werkgevers netten hebben opgehangen om te voorkomen dat de meisjes zich het leven kunnen benemen. "Er zit gewoon dood en verderf van Congolese kinderen en Chinese fabrieksmeisjes in je kontzak. En dan vind ik het niet zo cool als je heel trots bent op je nieuwste smartphone."
Foxconn
Foxconn is de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd en produceert onder andere de iPhone. De fabrikant kwam in 2010 in opspraak toen meerdere medewerkers zelfmoord pleegden vanwege de lage lonen en hoge werkdruk. Ook overleed er een werknemer aan uitputting na een dienst van 34 uur. In 2010 deden 18 werknemers van de Foxconn fabrieken in China een zelfmoordpoging, waarvan er 14 lukten. In de media werd uitgebreid aandacht besteed aan deze zogenoemde 'Foxconn Suicides'.
Apple moet zorgen voor hogere lonen in China
Of de situatie in China nu nog zo ernstig is als toen durft Nieuwenhuis niet te zeggen: "Dan zou ik daar weer heen moeten gaan om het met het eigen ogen te zien. Wat ik erover lees verbetert het wel licht. Maar in een reportage van de Wall Street Journal stond laatst dat de zelfmoorden nog steeds gebeuren en met een hoger percentage dan elders. En dat de druk nog steeds zo hoog is, terwijl de lonen daar niet bepaald hoog zijn." Nieuwenhuis heeft wel een idee hoe dat opgelost zou kunnen worden: "Apple heeft een groot probleem. Ze hebben zo'n enorme winst dat ze niet weten waar ze het moeten stallen. Dan denk ik: 'Nou jongens, dan kunnen ze daar in China toch iets meer verdienen en is een deel van jullie probleem opgelost'."
Chinese meisjes aan het werk bij Foxconn (AFP)
En zo zijn er meer manieren waarop de productie van smartphones verbeterd kan worden. Nieuwenhuis doet in zijn interview enkele suggesties. Meer weten? Beluister het hele interview met Evert Nieuwenhuis in de Nieuwsshow.
Gebruiker iPhone is asociaal
Wie is Evert Nieuwenhuis?
Evert Nieuwenhuis is journalist en columnist. Hij schrijft met name over duurzaamheid, voedsel en (internationale) economie voor Vrij Nederland, de Volkskrant en De Correspondent.
(Bron: evertnieuwenhuis.nl)