Tablet maakt kinderen bijziend of zelfs blind
- Nieuws
- Tablet maakt kinderen bijziend of zelfs blind
[AVROTROS] Wie gisteren naar het NOS Radio 1 Journaal luisterde, heeft het misschien wel gehoord: als we nu niet ingrijpen, worden veel van onze kinderen de komende decennia bijziend, slechtziend of zelfs blind. De waarschuwing in de NRC komt van Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Wat is hiervan de oorzaak en - belangrijker nog - wat kunnen we eraan doen?
Luister item Nieuwsshow:
En eerder ook in EenVandaag:
Lang leve de tablet
Het mag geen nieuws zijn dat kinderen tegenwoordig (te) veel naar kleine schermpjes staren. De tablets, mobieltjes en laptops zorgen ervoor dat onze jeugd minder buiten komt en minder beweegt. Dat dit allesbehalve gezond is en kan leiden tot overgewicht, is al jarenlang onderwerp van discussie. Maar het brengt nog een ander gevaar met zich mee: te veel naar beeldschermpjes kijken kan ook leiden tot bijziendheid, en zelfs tot slechtziendheid of blindheid. Dát risico is echter minder bekend onder ouders en leerkrachten. En dus luidt Klaver nu de noodklok.
Want, zegt ze: "Bijziendheid is bezig de grootste oorzaak van blindheid te worden. Dat wordt het echt. En voor volwassenen die door myopie (de medische term voor bijziendheid) slechtziend zijn geworden, kunnen we helaas nog niets doen. Wat we wel kunnen doen, is voorkomen dat de kinderen van nu later hetzelfde lot treft." (Bron: NRC.nl)
Wat is bijziendheid en wat is slechtziendheid?
Bijziendheid
Mensen die bijziend zijn, zien wel scherp van dichtbij, maar niet van veraf (dit in tegenstelling tot mensen die verziend zijn; die zien juist wel goed in de verte, maar niet van dichtbij). De mate van bijziendheid wordt uitgedrukt in een getal met een min ervoor (en in het geval van verziendheid is het juist een plus).
Hoog bijziendheid
Heb je -6 of meer, dan geldt dat als hoog bijziend. Eén op de drie mensen die hoog bijziend zijn, wordt uiteindelijk slechtziend. (Hoog) bijziendheid kan worden gecorrigeerd door het dragen van lenzen of een bril.
Slechtziendheid
Iemand die een heel klein gezichtsveld heeft of een gezichtsscherpte van maximaal 30% is slechtziend. In tegenstelling tot bijziendheid, kan aan slechtziendheid niet veel gedaan worden. Een bril kan in sommige gevallen wel iets corrigeren, maar helpt lang niet altijd.
Hoe goed zijn jouw ogen?
Benieuwd of jij een (sterkere) bril of contactlenzen nodig hebt? Het Oogfonds heeft een online Oogtest ontwikkeld.
N.B. De test is tot stand gekomen met advies van oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en RadboudUMC. De Oogtest is uiteraard uitsluitend bedoeld als voorbeeld. Alleen een deskundige kan oogafwijkingen vaststellen.
Ook boeken zijn een boosdoener
Goed, tot zover de theorie. Maar wat is er nu precies aan de hand, en wat kunnen we eraan doen? Zoals eerder genoemd zijn tablets en mobiele telefoontjes de grote boosdoener. Maar ook kinderen die veel lezen lopen kans op (matige tot ernstige) oogschade. Tijdens het lezen van een boek of kijken naar een schermpje dwingen we onze ogen om zich aan te passen aan de korte afstand. Hierdoor kunnen er afwijkingen in het oog ontstaan (het oog wordt langwerpiger), wat op den duur bijziendheid of zelfs blindheid kan veroorzaken. Virginie Verhoeven, onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum, zegt in de Volkskrant dat we vooral moeten voorkomen dat bijziendheid de cruciale sterkte van -6 bereikt.
Wat nu te doen?
Klaver geeft in de NRC enkele richtlijnen voor ouders en leerkrachten, die moeten voorkomen dat kinderen (hoog) bijziend worden:
- Laat een kind niet te lang achter elkaar naar een schermpje staren
- Let erop dat ze tijdens het lezen hun boek op minimaal dertig centimeter afstand houden, en dat ze niet in het donker lezen
- Zorg ervoor dat kinderen minimaal twee uur per dag naar buiten gaan
- Is een kind al bijziend? Speciale oogdruppels of multifocale contactlenzen kunnen ervoor zorgen dat het oog stopt met groeien, en dus niet verder naar achteren groeit (lees: langwerpiger wordt).
En natuurlijk; bij twijfels direct even langs de huisarts.