Naar cookieinstellingen
chevron down

Spraakmakers

KRO-NCRV

09:30 - 11:30

Cultuur & Media
NTR

Horecaondernemer Femke Snijders: het moet anders in de horeca

  1. Nieuwschevron right
  2. Horecaondernemer Femke Snijders: het moet anders in de horeca

Horecaondernemer Femke Snijders van de Aloha Low Waste Foodbar in Rotterdam, signaleert dat het anders moet in de horeca: een baan in de horeca is niet meer toekomstbestendig. Niet alleen het eten en hoe we daarmee omgaan is niet duurzaam, ook het werk zelf is dat niet. De arbeid moet duurzamer worden, legt ze uit in Mangiare!.

Mangiare! Over personeelstekort in de horeca en maanzaadstrudel - Mangiare!

Personeelstekort in de horeca

In een interview in NRC sprak horecaondernemer Femke Snijders uit dat de horeca sector op personeelsgebied toe is aan een totale innovatie. "Als je je uitspreekt neem je een risico. Je kan op het hakblok gelegd worden. Maar dat is niet gebeurd, omdat er voor veel horecaondernemers en -liefhebbers herkenbaarheid in zit."

Er is in de afgelopen dertig jaar volgens Femke ontzettend veel veranderd in de horeca, maar niet in hoe we met het personeel omgaan. "Nu er enorme tekorten aan personeel zijn is het ineens een voelbaar probleem." Er zijn op dit moment meer dan dertigduizend openstaande vacatures in de horeca.

"Er zijn meerdere sectoren waarin mensen fysiek werk uitvoeren in onregelmatige diensten die niet op deze schaal met personeelstekorten te maken hebben. De redenen die mensen noemen zijn dat ze dit werk altijd al voor een tijdje hebben willen doen, voordat ze iets anders zouden gaan doen."

Ongezonde waarden

"De manier waarop het horecawerk is ingericht wat betreft werkdagen, -tijden, arbeidsomstandigheden, maar ook beloning, is totaal niet concurrerend met andere sectoren", beschrijft Femke de kern van het probleem. "De manier waarop het werk is ingericht drijft op ongezonde waarden, waardoor je het niet je hele leven vol kunt houden. En daardoor wordt het ook een tijdelijk beroep."

De ongezonde waarden zijn zowel fysiek als psychisch: "Een gevolg van een stuk werkdruk, maar een ook gebrek aan perspectief, aan ontwikkeling. In heel veel horecabedrijven is er niet echt een langdurig groeiplan voor medewerkers."

Rond het dertigste, vijfendertigste levensjaar besluiten mensen om naar een andere sector toe te gaan. Het is een kantelpunt in veel levens: mensen willen een huis kopen en een gezin stichten." Blijkbaar voelen mensen dat dat niet te combineren valt met het horecaleven. "Ik kan daar inkomen, waarom mensen dat doen. Alleen ik vind het ook echt doodzonde."

Prijskaartje voor een gezonde sector

"We moeten ons afvragen: hoe gaan wij met onze mensen om? Er worden bizarre werkdagen gedraaid." Het moet anders. Te beginnen bij het omhoog brengen van de salarissen en het mogelijk maken om veertig uur te werken in vier dagen. "We moeten af van de cultuur van roken, drinken en gezelligheid, en toe naar sporten beweging en gezondheid.

En we moeten niet bang zijn om in de prijs al die factoren door te berekenen. Ik denk dat je het moet omdraaien, je moet beginnen bij de kosten. Niet een standaard prijs nemen voor een glas jus d'orange, maar de prijs bepalen vanuit de kosten. Dus, als je als sector gezond wil zijn, wat is dan het prijskaartje dat daaraan hangt?

We hebben eigenlijk geen andere keus dan om dit te gaan doen, want we worden weggeconcurreerd door andere sectoren. Horecamensen kunnen makkelijk elders aan werk komen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO Radio 1

NPO Radio 1 gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.