Cultuur & Media
NTR

Horecaondernemer Femke Snijders: het moet anders in de horeca

  1. Nieuwschevron right
  2. Horecaondernemer Femke Snijders: het moet anders in de horeca

Horecaondernemer Femke Snijders van de Aloha Low Waste Foodbar in Rotterdam, signaleert dat het anders moet in de horeca: een baan in de horeca is niet meer toekomstbestendig. Niet alleen het eten en hoe we daarmee omgaan is niet duurzaam, ook het werk zelf is dat niet. De arbeid moet duurzamer worden, legt ze uit in Mangiare!.

Mangiare! Over personeelstekort in de horeca en maanzaadstrudel - Mangiare!

Personeelstekort in de horeca

In een interview in NRC sprak horecaondernemer Femke Snijders uit dat de horeca sector op personeelsgebied toe is aan een totale innovatie. "Als je je uitspreekt neem je een risico. Je kan op het hakblok gelegd worden. Maar dat is niet gebeurd, omdat er voor veel horecaondernemers en -liefhebbers herkenbaarheid in zit."

Er is in de afgelopen dertig jaar volgens Femke ontzettend veel veranderd in de horeca, maar niet in hoe we met het personeel omgaan. "Nu er enorme tekorten aan personeel zijn is het ineens een voelbaar probleem." Er zijn op dit moment meer dan dertigduizend openstaande vacatures in de horeca.

"Er zijn meerdere sectoren waarin mensen fysiek werk uitvoeren in onregelmatige diensten die niet op deze schaal met personeelstekorten te maken hebben. De redenen die mensen noemen zijn dat ze dit werk altijd al voor een tijdje hebben willen doen, voordat ze iets anders zouden gaan doen."

Ongezonde waarden

"De manier waarop het horecawerk is ingericht wat betreft werkdagen, -tijden, arbeidsomstandigheden, maar ook beloning, is totaal niet concurrerend met andere sectoren", beschrijft Femke de kern van het probleem. "De manier waarop het werk is ingericht drijft op ongezonde waarden, waardoor je het niet je hele leven vol kunt houden. En daardoor wordt het ook een tijdelijk beroep."

De ongezonde waarden zijn zowel fysiek als psychisch: "Een gevolg van een stuk werkdruk, maar een ook gebrek aan perspectief, aan ontwikkeling. In heel veel horecabedrijven is er niet echt een langdurig groeiplan voor medewerkers."

Rond het dertigste, vijfendertigste levensjaar besluiten mensen om naar een andere sector toe te gaan. Het is een kantelpunt in veel levens: mensen willen een huis kopen en een gezin stichten." Blijkbaar voelen mensen dat dat niet te combineren valt met het horecaleven. "Ik kan daar inkomen, waarom mensen dat doen. Alleen ik vind het ook echt doodzonde."

Prijskaartje voor een gezonde sector

"We moeten ons afvragen: hoe gaan wij met onze mensen om? Er worden bizarre werkdagen gedraaid." Het moet anders. Te beginnen bij het omhoog brengen van de salarissen en het mogelijk maken om veertig uur te werken in vier dagen. "We moeten af van de cultuur van roken, drinken en gezelligheid, en toe naar sporten beweging en gezondheid.

En we moeten niet bang zijn om in de prijs al die factoren door te berekenen. Ik denk dat je het moet omdraaien, je moet beginnen bij de kosten. Niet een standaard prijs nemen voor een glas jus d'orange, maar de prijs bepalen vanuit de kosten. Dus, als je als sector gezond wil zijn, wat is dan het prijskaartje dat daaraan hangt?

We hebben eigenlijk geen andere keus dan om dit te gaan doen, want we worden weggeconcurreerd door andere sectoren. Horecamensen kunnen makkelijk elders aan werk komen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie