Waarom we ons de Watersnoodramp goed herinneren (en we andere rampen vergeten)
- Nieuws
- Waarom we ons de Watersnoodramp goed herinneren (en we andere rampen vergeten)
Je zou denken: hoe groter de ramp, hoe beter we 'm kunnen herinneren. Maar dat klopt niet helemaal, vertelt Lotte Jensen, Neerlandica en filosoof, in MISCHA!. "Het hangt ook af van de impact van de ramp op de samenleving", aldus Jensen. Maar hoe bepaal je die impact?
#442 - Lotte Jensen: 'Cultuur vergroot onze veerkracht' - MISCHA!
Jensen kwam afgelopen week met het boek Rampen. Een geschiedenis van Nederland, waarin ze een nieuw soort geschiedenis van Nederland optekent. Een geschiedenis aan de hand van rampen van de afgelopen zeshonderd jaar. Ze schrijft over de pest, cholera, de watersnoodramp, de Bijlmerramp en de coronacrisis, maar ook over minder bekende rampen als de Delftse buskruitramp, de kerstvloed en de scheepsramp De Berlin.
Eén plek, en duidelijke slachtoffers en helden
Sommige daarvan staan ons nog helder voor de geest, andere zijn in de vergetelheid geraakt. Dat de watersnoodramp uit 1953 ons zo is bijgebleven komt volgens Jensen omdat die zoveel losmaakte in de samenleving: "Het is een soort nationaal vertoog waar we makkelijk mee overweg kunnen." Met de inzamelingsactie "dijken dicht, beurzen open" werd ook nog eens veel geld opgehaald en vanuit het buitenland kwam hulp.
We zullen ons rampen volgens Jensen bovendien sneller herinneren als er één plek is waar die plaatsvond en als die duidelijke helden en slachtoffers heeft. Anders is dat bij rampen als hongersnoden en de coronacrisis, vertelt Jensen. De aardappelziekte bijvoorbeeld, die is "volstrekt vergeten", terwijl er toch zo'n twintigduizend doden bij vielen. "Voor de Tweede Wereldoorlog hebben we veel monumenten, maar voor de hongerwinter veel minder. Honger laat zich veel moeilijker verbeelden en herinneren."
#442 - Lotte Jensen: 'Cultuur vergroot onze veerkracht' - MISCHA!
MISCHA!
Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...