Cultuur & Media
EO

'Jordan Peterson appelleert aan een onmachtig gevoel bij jonge, witte mannen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jordan Peterson appelleert aan een onmachtig gevoel bij jonge, witte mannen'

Op dit moment staat de populaire, maar ook omstreden Canadese psycholoog Jordan Peterson in een uitverkocht Ahoy. Op internet heeft de conservatieve professor veel aanhang. Waar komt dat vandaan? "Hij appelleert aan een onmachtig gevoel bij jonge, witte mannen, die het allemaal niet meer weten", zegt voormalig psychiater Bram Bakker in Dit is de Dag.

Peterson werd wereldberoemd door het boek 12 Rules for Life, waarin hij adviezen geeft voor een zinnig leven. Berucht werd hij door uitspraken over onder andere feminisme. Hij zei bijvoorbeeld dat mannelijkheid onder vuur ligt. Dit raakt een snaar, denkt Bakker: "Witte mannen vinden het moeilijk om man te zijn these days."

Bakker ziet dat mannen én vrouwen moeite hebben met hun genderidentiteit: "Dat neemt exponentieel toe de laatste jaren. Hoe ben ik een meisje? Hoe ben ik een jongen? Ben ik wel een meisje? Ben ik wel een jongen? Dat krijgt heel veel aandacht en het wordt in hoog tempo doorgevoerd in allerlei wetten en regels. Peterson stelt daar vragen bij en hij appelleert aan een onmachtig gevoel bij jonge, witte mannen, die het allemaal niet meer weten."

Een tegendraadse mening kan nuttig zijn, ook in dit debat, vindt Bakker.

Charismatisch

Ook filosoof Floris Schleicher ziet dat vooral jonge, witte mannen aanhanger zijn van Peterson. Ondanks dat hij zelf totaal geen aanhanger is, snapt hij het best: "Hij is heel charismatisch, hij spreekt met heel veel vertrouwen. Wat ook aanspreekt is dat hij een doctorstitel heeft; hij komt uit de academie. En als iemand uit de academie komt met stellige beweringen over waar het fout gaat in de samenleving, dan is dat populair als je je als man bedreigd voelt door de emancipatie van vrouwen."

Schleicher vindt dat Peterson een "zondebok" aanwijst voor de onzekerheden van mannen. Het komt volgens de Canadees door feministen of door "postmodern neomarxisme". Die laatste term vindt Schleicher overigens onzin: "Dat is eigenlijk een verzamelterm voor alles wat hij niet leuk vindt. Als je daar als filosoof naar gaat kijken, slaat het nergens op."

Peterson zoekt ook de controverse op, denkt Schleicher, wat zijn populariteit sterk verhoogt: "Dat vinden mensen natuurlijk spannend."

Is klinisch psycholoog Jordan Peterson gevaarlijk of verfrissend?

Video niet beschikbaar


Klimaatontkenner

Peterson kwam de afgelopen jaren ook onder vuur te liggen over uitspraken over het klimaat. Zo zei hij dat we ons 'de komende vierduizend jaar' waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken over klimaatverandering.

Dom, vindt Bakker. "Je hebt tegendraadse mensen nodig, totdat ze gaan geloven dat ze heel bijzonder zijn en dat dreigt hier wel een beetje. Hij gaat zich verbeelden dat hij verstand heeft van dingen waar hij geen verstand van heeft", aldus Bakker. "Ik ken zelf de verleiding om overal mijn mening over te geven, maar als je mij belt en vraagt om een mening over het regenwoud of klassieke muziek, moet ik nederig mijn mond houden."

Peterson doet dit niet: hij geeft die mening wél. "Hij is een psycholoog en academicus die zich over het klimaat buigt met verregaande uitspraken, dat vind ik echt een zwaktebod", vindt Bakker.

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie