Cultuur & Media
NOS

Tears for Fears brengt nieuw album en concertfilm uit

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tears for Fears brengt nieuw album en concertfilm uit

Vrijdag 25 oktober verschijnen een nieuw album en een concertfilm van Tears for Fears. De Britse band scoorde in de jaren tachtig grote hits met Shout, Everybody Wants to Rule the World en Mad World. Gijsbert Kramer, muziekjournalist van de Volkskrant, was veertig jaar geleden al fan en vertelde erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ik vond Tears for Fears een heel bijzondere groep", vertelt Kramer. "Vooral hun eerste paar singles, zoals Shout en Everybody Wants to Rule the World, dat werden wereldwijd grote hits." Volgens Kramer viel de band qua geluid een beetje in de hoek van Simple Minds en U2. "Alleen hadden ze veel grotere hits."

Te populair?

Toch werd de band niet meteen serieus genomen door de muziekwereld, vertelt Kramer. "Het was een beetje zo in die tijd dat bands die hele grote hits hadden, verdacht werden gevonden door serieuze muziekliefhebbers. Te populair misschien." Maar Tears for Fears werd in Amerika wel heel groot. "En voor de meeste mensen is dat wel het ultieme doel."

Het succes hield ook weer op. "Ze waren nog geen dertig toen het allemaal een beetje klaar was. Het duurde nog jaren voordat ze weer bij elkaar kwamen en iets gingen doen." Eigenlijk deden ze pas een paar jaar geleden echt iets groots, vertelt Kramer, toen ze het album The Tipping Point uitbrachten.

TikTok-hit

Toen ontstond er iets, volgens Kramer. "Amerika liep weer voor ze warm en ze waren een enorme TikTok-hit met het veertig jaar oude Everybody Wants to Rule the World. Dat heeft ze er waarschijnlijk toe gezet om weer te kijken of er niet wat meer in zat." Zo namen ze een concertfilm op tijdens een Amerikaanse tour en brengen ze daar nu een livealbum van uit. Kramer denkt dat dat nog niet alles is: "Ik verwacht eerlijk gezegd dat het niet lang zal duren voordat er een enorme wereldtour wordt aangekondigd, als dit album een beetje aanslaat."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie