Allerhande toont ons zeventig jaar Nederlandse eetgeschiedenis
- Nieuws
- Allerhande toont ons zeventig jaar Nederlandse eetgeschiedenis
Stel je eens voor dat je alle edities van Allerhande op een rij naast elkaar zou leggen, alsof ze borden op een heel lange tafel vormen, met aan het ene hoofd van de tafel een bord uit 1954, en aan de andere kant een bord van nu. Je ziet niet alleen hoe de gerechten veranderen maar ook hoe wij veranderen, en de wereld om ons heen.
Mangiare! Over De smaak van Nederland en Gouden Kookboek 2021 - Mangiare!
Vanaf het begin een succes
De eerste Allerhande verscheen in 1954. Zevenhonderdduizend exemplaren werden van deze eerste krantjes gedrukt en in een straal van een kilometer rond alle Albert Heijn-filialen – supermarkten waren er nog niet – huis aan huis verspreid.
"Het was meteen een succes", vertelt culinair journalist Klaartje Scheepers, auteur van het boek Van aardappel tot avocado, over zeventig jaar Allerhande geschiedenis. "Mensen waren verrast; ze kregen ineens een cadeautje in de brievenbus met allerlei nieuwtjes en recepten. Het sloeg meteen aan." En nog steeds is het blad met een oplage van rond de twee miljoen exemplaren een succes.
Goed maakbare recepten
Allerhande is heel bepalend geweest voor de Nederlandse keuken. Dat zat hem volgens Klaartjin het volume: "Ze hebben een enorm bereik. En het tijdschrift was gratis. Mensen kregen recepten waarvan ze wisten, die kun je allemaal op een plek krijgen. Het waren recepten die goed maakbaar waren en een brede smaak aanspraken."
De oude Allerhandes zijn qua sfeer totaal anders dan hoe het blad er nu uitziet." In de jaren '50 richtte het blad zich op 'de huisvrouw'. Veel ging over gemak en tijdswinst voor het gezin.
Een reis door de geschiedenis
Alle bladen door de jaren heen bieden een reis door onze geschiedenis. Van bruine bonen met tutti-frutti tot huevos rancheros met boerenkool, via fusion, moleculair en überlokaal, van huisvrouwentrots tot sores en van gemakseten tot vijf-gangen-thuisdiner.
Een recept uit de eerste Allerhande: groene erwten met boterhamworst. "Het was in een tijd dat de economie net aan begon te trekken, maar het was heel schraal nog allemaal. Er was nog niet heel veel verkrijgbaar. Eten kon nog niet de wereld over reizen zoals nu."
Leren koken
"Ik associeer Allerhande met mijn eigen volwassen-worden in de keuken", zegt Klaartje. "Het begon bij mij bij Allerhande. Ik was helemaal niet opgegroeid met belangstelling voor eten. Mijn moeder kookte wel, maar alleen omdat het moest, die had er helemaal niets mee. Toen ik op kamers ging heeft het blad mij heel erg geholpen bij het koken.
Dat is ook altijd de opzet geweest van de Allerhande; het is voor ieder wat wils. Er zitten heel makkelijke dingen in, die iedereen kan maken, en ook altijd wel iets dat net iets meer vraagt."
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.