Cultuur & Media
BNNVARA

Persvrijheid wereldwijd onder druk: 'Het is de levenslijn voor mensen in conflicten'

foto: Free Press Unlimitedfoto: Free Press Unlimited
  1. Nieuwschevron right
  2. Persvrijheid wereldwijd onder druk: 'Het is de levenslijn voor mensen in conflicten'

Wereldwijd staat de persvrijheid onder grote druk. Slechts een op de zeven mensen leeft in landen waar zij vrij en veilig informatie kunnen zoeken, ontvangen of delen. In 128 landen is er helemaal geen persvrijheid en steeds vaker zijn journalisten doelwit van geweld. Ruth Kronenburg, directeur van Free Press Unlimited, maakt zich grote zorgen. In De Nieuws BV vraagt de persvrijheid organisatie aandacht voor de toegang tot betrouwbare informatie in conflictgebieden.

Video niet beschikbaar

Al 16 jaar staat de persvrijheid wereldwijd onder druk, en vooral in conflictgebieden is het slecht gesteld. In landen als Myanmar en Soedan worden journalisten het land uitgedreven en in Gaza worden buitenlandse journalisten bijna niet toegelaten. Het is een trend die Kronenburg al jaren ziet. "Het gaat hand in hand met de toename van autocratieën, en als gevolg daarvan neemt de persvrijheid af."

Persvrijheid onder druk in Nederland

Maar in democratische landen heeft de persvrijheid ook te lijden, ook in ons land. Nederland staat nog steeds in de top 5 van de persvrijheid, zegt Kronenburg, "maar dat is relatief gezien van andere landen." Daarom pleit Kronenburg voor waakzaamheid, juist in tijden waarin de regering 100 miljoen euro wil bezuinigen op de publieke omroep en een btw-verhoging wil op onder andere kranten. "Dat zijn signalen dat persvrijheid en de veiligheid van Nederlandse journalisten onder druk staat."

Journalisten doelwit van geweld

Internationaal gezien worden journalisten steeds vaker doelwit van geweld. In Gaza zijn vorig jaar 128 journalisten vermoord. De verhalen die Kronenburg hoorde van journalisten daar zijn 'vreselijk'. Free Press Unlimited heeft bij de VN geprobeerd om Palestijnse journalisten uit Noord-Gaza te krijgen, zonder resultaat. Deze journalisten werden moedwillig beschoten door het IDF en hadden dringend medische zorg nodig. "Maar alles zat muurvast, de journalisten zitten daar nog steeds en we hebben geen contact meer met ze. We weten niet eens of ze nog leven."

Kantoor Al Jazeera gesloten

Journalist Eva Ludemann zat de afgelopen drie maanden op de Westbank. De verhalen van Kronenburg aanhorend, denkt ze aan nieuwsorganisatie Al Jazeera. Het kantoor van de nieuwszender in Ramallah werd in september gesloten door Israël. De sluiting heeft directe gevolgen voor de Palestijnen, zegt Ludemann. "Het is het tv-kanaal dat permanent aanstaat bij alle Palestijnen." Ondanks de sluiting van het kantoor, gelooft Ludemann dat journalisten van de zender hun werk zullen voortzetten, door middel van social media of via andere nieuwszenders.

Solidariteit

Volgens Kronenburg zou er meer solidariteit mogen zijn voor journalisten in conflictgebieden. Daarom start Free Press Unlimited vandaag een solidariteitsactie voor deze groep. Ook Nederlandse politiek zou meer de nek uit mogen steken. "Ze mogen meer doen en zich meer mogen uitspreken. Verder zijn wij geen politieke organisatie en in die zin neutraal, maar voor mensen in nood is het nodig." Volgens de directeur is het belangrijk dat er onafhankelijke nieuwsgaring plaatsvindt voor de mensen die achter blijven in conflictgebieden. "Het is een levenslijn voor mensen in conflicten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie