Acteur Mandela Wee Wee leerde ruimte innemen. 'Dat begint met je naam'
- Nieuws
- Acteur Mandela Wee Wee leerde ruimte innemen. 'Dat begint met je naam'
Acteur Mandela Wee Wee speelde eerder rollen in series als Mocro Maffia, Gooische Vrouwen en Penoza. Vanaf deze week is hij te zien in nieuwe EO-jeugdserie Kofi’s Tori over het Nederlandse Slavernijverleden. De tot slaafgemaakte Kofi vertelt zijn verhaal vloggend. "Ik vond het vlogelement als acteur ook een spannend gegeven, vooral met zo’n thema. Gelukkig is de serie met veel integriteit gemaakt", vertelt hij in Kunststof.
Mandela Wee Wee, acteur - Kunststof
Mandela
“Mijn naam spreek je uit als Mandilla, niet als Mandela", vertelt de acteur. "Dit is de manier waarop mijn ouders mijn naam aanspreken en waarop ik het meest ‘aan’ ga. Toen ik dat eenmaal echt ging waarderen, ben ik mensen actief gaan vragen zich te trainen mijn naam goed uit te spreken.
Niet lang nadat ik in Nederland kwam wonen op mijn 9e, ben ik onbewust ook mijn naam verkeerd gaan uitspreken. Ik denk dat ik als een soort aanpassing ben meegegaan in hoe men in Nederland mijn naam uitsprak. Toen ik ongemakkelijke onderwerpen als afkomst, cultuur en racisme doorkreeg, dacht ik: hier ga ik niet zo’n punt van maken. Maar op een bepaald moment wist ik: er is een manier om dit toch aan te kaak te stellen en dat is door gewoon te vragen.
Het is zonde om je eigen naam niet luid en duidelijk uit te spreken, je naam is immers één van de eerste dingen die je krijgt als je op deze wereld komt. Het is één van de eerste dingen die je krijgt als een middel om ruimte in te nemen. Dus wanneer je heel zacht je naam uitspreekt, zeg je eigenlijk: ik verdien deze ruimte niet. Terwijl we elkaar proberen te stimuleren om te zijn wie je bent. Nou, dat begint met je naam."
Ruimte innemen
Mandela: "Niet willen opvallen is ook aandacht vragen. Ik heb beide bewegingen gehad, van heel erg aanwezig zijn tot totaal niet aanwezig zijn. Mijn acteertraining heeft me gereedschappen gegeven om daar mee te kunnen spelen als acteur. Afhankelijk van je rol moet je soms kunnen zeggen, ik ben hier want mijn rol vraagt dat.
Op de toneelschool kreeg ik soms te horen: 'Je bent niet aanwezig, je bent te dienend en geeft te veel ruimte aan de ander. Terwijl jouw personage juist ruimte dient in te nemen.' Dat vond ik lastig, het raakte aan mij als persoon. Op een gegeven moment snapte ik die feedback: als je jezelf te veel wegcijfert, kun je de ander niet kwalijk nemen dat hij jouw ruimte inneemt. Toen besefte ik wat valse bescheidenheid is; jezelf wijsmaken dat je bescheiden bent door jezelf weg te cijferen.
Tijdens de opleiding leerde ik dat je in eerst jezelf moet geloven voor je een goede acteur kunt worden. Je moet zorgen dat je vanuit een authentieke kern kunt vertrekken, je moet iets in jezelf kunnen vinden. Ik ben een Afrikaan, geboren in Zuid-Amerika, opgegroeid in Europa. Daarmee werden Tilburg, Brabant en Nederland ook bronnen.
Kofi’s Tori
"Het gaat over een tot slaafgemaakte tienerjongen die zijn verhaal vertelt via het vlogmedium. Het is misschien gek om voor zo’n vorm te kiezen, gezien de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Maar aangezien het op een jong publiek is gericht, die al heel jong in aanraking komen met social media en veel op die manier tot zich nemen, snap ik de keuze van de EO om voor deze vorm te gaan.
Ik vond het als acteur ook een spannend gegeven, vooral met zo’n thema. Gelukkig is het met veel integriteit gemaakt. Er komen toch wel heftige dingen in beeld, het heftige van het thema komt terug in het verhaal."