Onvertelde verhalen uit de 20e eeuw: van protest om aardappels tot de militair die brons won
- Nieuws
- Onvertelde verhalen uit de 20e eeuw: van protest om aardappels tot de militair die brons won
Het doel van Axel Stam en Lars Boon is om mensen te enthousiasmeren voor de Nederlandse geschiedenis, er is namelijk nog zoveel meer te ontdekken dan de verhalen die we op school leren. Met hun site, podcast en Instagrampagina The Dutch Historian voorzien de mannen je wekelijks van nieuwe geschiedenisverhalen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Tijdens De Nacht is ZWART vertellen zij aan Ruben van Haften en Lara Lauwigi een aantal onbekende en onvertelde verhalen uit de twintigste eeuw.
Video niet beschikbaar
De fascinatie voor geschiedenis begon bij beide mannen al op jonge leeftijd. "Geschiedenis is zó fantastisch, omdat er zoveel onontgonnen terrein is, er zijn zoveel verhalen. Iedereen houdt van een goed verhaal en de geschiedenis zit er vol mee", aldus Lars Boon. Hoewel Lars diegene is die geschiedenis heeft gestudeerd, was het Axel die in 2020 het Instagramaccount begon. De mannen vonden elkaar in hun gedeelde passie voor het verleden, maar ook omdat ze beiden uit West-Friesland komen.
De lange twintigste eeuw
In een eeuw waarin er twee wereldoorlogen in Europa woedden, is dat zeker niet het enige interessante om te vertellen over dit centennium. Lars zegt hierover: "Het is zo'n ongelooflijk bizarre periode, waarin er zoveel gebeurde. Kijk maar naar hoe erg het leven van de mensen veranderde in die tijd. Mijn oma heeft het altijd over 'geld uit de muur', een pinautomaat was er honderd jaar geleden nog niet. Al die innovaties maken het een heel interessant tijdperk." Axel vult hierop aan: "De stroomversnelling van technologie vanaf de Eerste Wereldoorlog is bizar. Binnen vijftig à zestig jaar gingen we van de eerste vlucht met een vliegtuig naar de eerste mens op de maan."
Walvissen, microscopen, aardappels en een bronzen Olympische medaille
De vier verhalen die Lars en Axel uitlichten, lopen sterk uiteen en nemen je mee door de gehele twintigste eeuw. De mannen vertellen over de aardappeloproer van 1917, waarbij vrouwen uit de Amsterdamse Jordaan schuiten plunderden om zo aan eten te komen.
Een andere krachtige vrouw die besproken wordt is de wetenschappen Lilli Bleeker, die niet alleen de microscoop terugbracht naar Nederland, maar ook een groot aandeel had in de emancipatie van vrouwen op de werkvloer.
Verder wordt de walvisjacht in Nederland besproken die -in tegenstelling tot wat veel mensen misschien verwachten- pas na de Tweede Wereldoorlog echt aantrok én Karel Heijting passeert de revue. Hij was één van de eerste voetballer van Nederlands-Indische afkomst, diende in het Franse vreemdelingenlegioen én won een bronzen medaille met het Nederlands voetbalelftal op de Olympische Spelen van 1908.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.