De Herman Finkers-methode: Twentse nuchterheid en absurditeit
- Nieuws
- De Herman Finkers-methode: Twentse nuchterheid en absurditeit
Herman Finkers ontving afgelopen weekend de Blijvend Applaus Prijs. Wat is de 'Finkersmethode' die zijn werk zo uniek maakt? Het is een combinatie van factoren, waarin de Twentse taal en achtergrond een grote rol speelt.
Cabaretière en Twentenaar Nathalie Baartman laat zich sterk beïnvloeden door Finkers. Zijn kracht zit hem volgens Baartman in zijn timing, maar ook in het Twentse accent dat humor bevat. "Hij zegt het precies op het goede moment. Dat bijna emotieloze, dat droge waarmee hij dat uitdrukt, daar zit de humor ook in."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onnozel
Een andere kracht van Finkers is dat de situaties die hij schetst "behoorlijk onnozel zijn". Toch zouden ze zomaar echt kunnen gebeuren, zoals de ontmoeting met de kussentjesverkoper. "Er zit een bepaalde eerlijkheid in, dat is ook redelijk Twents."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Absurditeit
Kenmerkend voor Finkers vindt Baartman, is dat hij je op een heel ander spoor zet. "Je verwacht niet dat hij dit gaat zeggen. Dat is het kenmerk van goede humor, maar bij hem zie je het totaal niet aankomen. Hij is daar meester in." In veel van de situaties die Finkers schetst, zit door dat onverwachte een zekere absurditeit.
Taalvaardig
Tegelijkertijd is het taalgebruik sober en simpel qua woorden. "En dan zo krachtig." Twentse taalvaardigheid, nuchterheid en een vleugje absurditeit. Maar er is nóg een element dat Finkers uniek maakt. "Het is nooit ten koste van iets".