Hoe hardlopen als medicijn kan dienen
- Nieuws
- Hoe hardlopen als medicijn kan dienen
[AVROTROS] Van zijn twintigste tot zijn vijfendertigste zat hij vrijwel dagelijks aan de alcohol en cocaïne. Klaas Boomsma (inderdaad, de broer van Arie) was verslaafd. Ernstig verslaafd. Zijn leven was een puinhoop en hij dacht zelfs meerdere malen aan de dood. Tot hij wist te ontsnappen aan dat droevige en eenzame bestaan. Zijn redding: hardlopen. Hij schreef er een boek over, getiteld Ren voor je leven, en sprak hierover in de Nieuwsshow.
Van verslaafde man naar hardloopcoach
De problemen in het leven van Klaas stapelden zich steeds meer op. Hij opende geen rekeningen meer, werd opgepakt voor rijden onder invloed en had zelfs suïcidale neigingen; het was één grote bende. Toen in 2011 zijn vriendin het uitmaakte en hij ook nog zijn baan dreigde te verliezen, was dat voor Klaas een keerpunt. Hij besefte dat hij zijn verslaving niet onder controle had en op straat zou eindigen als hij zo doorging. Om zijn baan te redden en iets van zijn leven te maken, besloot hij naar Zuid Afrika te gaan om daar af te kicken. Eenmaal daar ontdekte Boomsma het hardlopen. Inmiddels is Klaas van zijn verslaving af en heeft de sport een belangrijke rol in zijn leven ingenomen. Het is bijna een 'way of life' geworden, zeker nu hij hardloopcoach is. Wat maakt rennen toch zo’n goed medicijn?
Je ene voet voor de andere zetten
Klaas: “In het begin heeft het rennen me enorm geholpen als tijdsbesteding. Je houdt veel tijd over als je niet meer drinkt en niet meer snuift. Dan is het heel fijn om zo’n soort invulling te hebben. Je bouwt weer wat op, in plaats van dat je afbreekt. Het simpele, je ene voet voor de andere zetten, beviel me heel goed. Het werd een soort vervulling.”
Klaas Boomsma (Losse veter)
Eerst je problemen toegeven
Het klinkt zo simpel: trek je hardloopschoenen aan en je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Werkt dat echt zo? “Het is nooit dé oplossing”, zegt Klaas. “De kern is natuurlijk dat je eerst aan jezelf toegeeft dat je verslaafd bent en daar iets mee gaat doen. Maar vanaf dan kan het wel heel goed een onderdeel van een verslavings- of depressiebehandeling zijn.”
Een grote schoonmaak in je hoofd
Wie wel eens hardloopt herkent het gevoel van een grote schoonmaak in je hoofd. De vele impulsen die je normaal bereiken vallen weg, het denkproces schakelt deels uit en wat volgt is het gevoel van een leeg hoofd. Maar het helpt ook tegen verslavingsdrang. Klaas: “Ik sprak laatst een Amerikaanse psycholoog en die vertelde mij dat hardlopen invloed heeft op dat gedeelte van de hersenen waar de onmiddellijke drangbehoefte vandaan komt. Door hardlopen kun je dus leren om die drang uit te stellen. Je geeft jezelf daarmee een denkpauze voordat je als een kip zonder kop achter je behoeften aanrent.”
Dat hardlopen je leven echt kan helpen verbeteren, daar is Klaas het levende bewijs van. Zijn complete en indrukwekkende verhaal is te lezen in Ren voor je leven.
Een stukje uit Ren voor je leven, geschreven door broer Arie:
“Ik heb mijn broer terug. Dankzij 'the program' en zeker ook dankzij het hardlopen. Man, de blijdschap die ik voel als ik hem zie rennen. Zo mooi rechtop, fier en vitaal, alsof hij letterlijk boven de dingen staat die hem eerder tegenhielden. Zijn gelaat blakend van gezondheid en altijd gebruind omdat hij zoveel buiten is. Klaas doet waar hij goed in is, waar hij plezier in heeft. Ik bewonder hem om zijn daadkracht, zijn doorzettingsvermogen, zijn kwetsbaarheid en zijn rust, omdat hij zijn hart volgde.”