Willem Jan Otten is 50 jaar dichter: 'Poëzie is te vergelijken met religie'
- Nieuws
- Willem Jan Otten is 50 jaar dichter: 'Poëzie is te vergelijken met religie'
Zijn eerste bundel verscheen in 1972. 50 jaar later verschijnen de bundel Diepe eb, een verzameling van 50 gedichten, en het boek Wil je mij poëzie leren?. Willem Jan Otten spreekt bij De Taalstaat over het mysterie, maar ook de toegankelijkheid van poëzie.
Video niet beschikbaar
Het mysterie, dat is voor Otten de essentie van poëzie. "Ik denk dat een gedicht probeert onder woorden te krijgen wat het niet kan zeggen en wat het niet kan begrijpen." Je probeert als het ware met woorden dichterbij te komen, maar belandt er nooit. "Een gooi" of "een worp", zo omschrijft de dichter het. En in die zin is poëzie te vergelijken met religie, legt hij uit. "Ja, dat is te vergelijken. Een mis… is als een gedicht."
Filmregisseur
Otten bekeerde zich in 1999 tot het katholieke geloof. Dit had onmiskenbaar invloed. De gedichten in de bundel zijn geordend in de vorm van een tocht. "Ze zijn eigenlijk een soort montage van mijn leven." Hij omschrijft het als een filmregisseur die scènes knipt uit meer dan 50 jaar films. Diepe eb begint met een schaatser en eindigt met een schaatser, alleen weet die tweede schaatser waar het wak ligt. "Dus hij weet meer dan dat 'ie eerst wist."
Toch is poëzie niet enkel hoogverheven, dat is wat hij wil laten zien met zijn andere boek Wil je mij poëzie leren?. Iedereen is dichter, daar is hij van overtuigd. "Iedereen schept taalwerkelijkheid. En maakt in z'n hoofd vorm van ervaring, van besef en van bewustzijn."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.