Rapper Massih Hutak roept jongeren op Den Haag te blijven controleren
- Nieuws
- Rapper Massih Hutak roept jongeren op Den Haag te blijven controleren
Rapper, columnist en oud-leraar Nederlands Massih Hutak had groot succes met zijn acties om meer jongeren naar de stembus te krijgen. Niet eerder stemden zoveel jonge kiezers. In Kunststof en in zijn column van de NieuwsBV vertelt hij hoe hij verder ' de macht wil controleren.'
De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag is uitgekomen op 80,8%. Onder jongeren was de opkomst 66%. Rapper en columnist Massih Hutak (25) is tevreden.
“Je snapt dat ik fucking trots ben op mijn land, mijn volk en vooral mijn generatiegenoten”, zei Hutak gisteren in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. De rapper organiseerde afgelopen woensdag in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord een hiphopfeest met als doel meer jongeren aan het stemmen te krijgen.
Broederliefde
In Kunststof sprak hij een uur over zijn verdere politieke plannen, maar ook over zijn jeugd en opvoeding. Ali Hutak, een grote broer van Massih, had naar de redactie van Kunststof een trotse liefdesverklaring voor zijn broertje gestuurd, die Massih in de studio voorlas:
“Hij is voor mij nog steeds de kleine Massih. Maar ik moet toegeven dat hij na gisteravond, want ik was er natuurlijk bij in de Tolhuistuin, toch een grote Massih is geworden. Hij heeft toch wel wat neergezet in hele korte tijd. Hij is de jongste van drie broers, ik ben vier en een half jaar ouder en hij heeft niet altijd makkelijk gehad thuis. (…) Tot in den treure heb ik hem gewezen op het maken van verkeerde keuzes. Ik was bang dat hij zou afdwalen, dat hij zijn talent te kort zou doen, want het was al jong duidelijk dat hij veel talenten heeft.”
“Dat raakt me”, zei de rapper. “We zijn opgegroeid in een eenoudergezin met mijn vader en broers, alleen mannen, in een achterstandswijk in Amsterdam-noord. We zijn alle vier heel creatief dus we zochten op onze eigen manieren uitwegen om aan geld en oplossingen te komen, en in onze buurt waren die niet heel moeilijk te vinden. Het begint met snoepjes stelen en daarna fraude met statiegeld in de C1000. Het had heel erg kunnen escaleren.”
Iets echts
Hutak kwam in 1998 met zijn vader en broers uit Afghanistan naar Nederland. Zijn vader is ingenieur. Toen Hutak nog docent Nederlands was vroeg zijn vader weleens wanneer hij nou écht iets ging doen. “In de Afghaanse gemeenschap en in de ogen van zijn generatiegenoten heb je maar vier beroepen: ingenieur, advocaat, architect of arts”, zei Hutak in Kunststof. “Een van die beroepen zou iets echts zijn.”
Massih Hutak heeft geen van die vier beroepen gekozen, maar hij is wel iets echts aan het doen. De rapper kwam in januari in het nieuws nadat hij een open brief schreef aan Nederlandse jongeren, waarin hij ze opriep om op 15 maart een stem uit te brengen. De brief was een directe reactie op de veelbesproken ‘normaal doen’-brief die premier Mark Rutte aan alle Nederlanders stuurde, waarin hij de “hufterigheid in Nederland” aanviel.
Ordinair
"Het is een directe aanval op het land waar ik zo van houd en de mensen die het land maken”, zei Hutak in januari over de brief. Afgelopen woensdag was Hutak te gast in het NPO Radio 1-programma Kunststof. “Ik zit nogal in een achtbaan sinds mijn brief aan Rutte”, zei hij. Hij legde uit waarom hij het nodig vond op Rutte te reageren. “Ik dacht: je bent de leider van het hele land, van alle Nederlanders, of je het nu eens bent met bepaalde bevolkingsgroepen of niet. En als je problemen signaleert zou een echte leider ze moeten oplossen. In plaats van te zeggen: jullie veroorzaken problemen, ga weg.”
“Rutte was, zelfs voor een populist, ontzettend ordinair met die brief”, vervolgde Hutak. “Nog even de laatste kiezers wegsnoepen bij de PVV. [Uitspraken van Rutte als] ‘als het je hier niet bevalt pleur je op’ en ‘als je niet normaal kunt doen dan ga je toch weg’, dat vind ik populisme.”
Voor een vluchteling
“Wij worden als jongeren sowieso best wel genegeerd door de politiek en niet aangesproken op onze manier en in onze taal. Daar heb ik verandering in proberen te brengen.”
In Kunststof rapte Hutak in de studio over zijn ervaringen als jonge vluchteling: “En zo werd ik een gelukkig kind, maar mensen zeiden: niet slecht voor een vluchteling. Wat spreek je de taal goed, voor een vluchteling. Knap wat je allemaal doet, voor een vluchteling. Moet je kijken, dit is worst, dit is kaas, dat daar is een partytent en wij zijn de baas.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Om te janken zo mooi
Wat Hutak vooral wilde is dat jongeren meer betrokken werden bij de politiek. Jongeren moeten het tenslotte het langst met het land doen, zegt hij. “Ik heb zelf de afgelopen zes weken niets anders gedaan dan jongeren opgeroepen om te stemmen. Dat deed ik met mijn campagne !METS. Wat er ook gestemd is, we zijn opgestaan en hebben ons massaal laten horen.”
Maar wat nu? Volgens Hutak was zijn campagne, die met de brief begon en afgelopen woensdag met een Stemfeest in Amsterdam-Noord eindige, een succes. Maar het werk is nog niet gedaan. “Nu moeten we hier het logische gevolg aan geven van controleren”, ze de rapper gisteren in een column in De Nieuws BV. “Want mijn project van meer liefde en verbinding in ons land met hiphop als middel eindigt niet op 15 maart, nee, het begint op 15 maart.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
“Ik wil iedereen oproepen, vooral de jongeren, om de macht te controleren. Om onze leiders verantwoordelijk te houden, met precies het enthousiasme en de trots waarmee we gestemd hebben. (…) En in de woorden van mijn grote vriend Maarten van Roozendaal: alleen zo houden wij ons land om te janken zo mooi.”