Cultuur & Media
BNNVARA

ITA-directeur over angstcultuur: 'Het is schokkend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ITA-directeur over angstcultuur: 'Het is schokkend'

Clayde Menso is sinds twee jaar directeur van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), en het theatergezelschap heeft volgens hem 'wel eens betere tijden gekend'. Deze zomer kwam het ITA in opspraak nadat uit onderzoek bleek dat er jarenlang een angstcultuur heerste, reconstrueerde ook NRC. In De Nieuws BV vertelt Menso over het onderzoek: "Het is schokkend."

Video niet beschikbaar

Uit het in juli verschenen onderzoek blijkt dat een op de drie medewerkers van het ITA tussen 2001 en 2023 te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. "We hebben dat onderzoek laten doen om goed te zien waar we nu staan. We zagen dat er het nodige aan de hand was en we hebben een bureau ingeschakeld om een goed beeld te krijgen van waar we het over hebben."

Machtsmisbruik

Menso vindt de resultaten schokkend. "Het gaat over machtsmisbruik, intimidatie en dat mensen zich niet altijd veilig hebben gevoeld. Het is heel moedig dat ze aan het onderzoek hebben deelgenomen en hiervoor uit zijn gekomen. Het is een flink signaal naar ons dat er werk te doen is."

Ook onder de nieuwe directie, waar Menso nu twee jaar onderdeel van is, zijn er twaalf meldingen gemaakt, waarvan er met vijf nog niks gedaan is. "Elke melding is er een te veel, het geeft aan dat iemand zich niet comfortabel heeft gevoeld in onze organisatie en wij als directie zijn daar verantwoordelijk voor. Het andere is dat wij met elkaar ook een cultuur hebben weten te creëren, in die korte tijd, dat mensen zich nu wel vrij voelen om te melden. Dat mensen denken dat er niks mee gedaan wordt, daarvan zegt ook het onderzoeksbureau dat wij daar echt mee aan de slag moeten."

Wat beter moet

Ook gaat Menso bij zichzelf te rade: "Ik ben door mijn oma opgevoed, en die zei dat je aan het eind van de dag jezelf in de spiegel aan moet kunnen kijken. Ik begin bij mezelf, wat hebben we gezien, wat hebben we gemist en wat gaan we morgen anders en beter doen."

"Ik ben twee jaar geleden begonnen als directeur en dan heb je heel snel de neiging het op te lossen, terwijl er ook een organisatie ligt die het jarenlang moeilijk heeft gehad en waar dingen sluimeren." Zo vertelt Menso dat er geen aanspreek- en feedbackcultuur was en dat mensen daardoor lang met iets kunnen lopen. "En daar heb ik te weinig aandacht aan gegeven. Als ik terugkijk en het rapport lees denk ik, we kunnen wel denken dat we vooruit gaan (...) maar we moeten ook stilstaan bij wat er in het verleden is gebeurd. En dat is een proces waar we nu met dialoogtafels, leiderschapstrainingen, feedbacktrainingen vol op inzetten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie