Cultuur & Media
PowNed

Zijn we tegenwoordig verslaafd aan gelijk hebben?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn we tegenwoordig verslaafd aan gelijk hebben?

In aflevering #156 van Op z’n Kop! gaan Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in gesprek met filosoof en auteur Lammert Kamphuis, die in 2023 zijn boek 'Verslaafd aan ons eigen gelijk' uitbracht. In dit boek stelt Lammert dat we als mensen vrijwel letterlijk verslaafd zijn aan ons individuele gelijk. Niet alleen met behulp van onze social media algoritmes, maar ook aan de hand van de sociale kringen waar we ons offline in bevinden. Hoe ver gaan we tegenwoordig om andere opvattingen en meningen te vermijden en welke gevolgen heeft dit voor de samenleving als geheel? Deze week komen we erachter.

#156 - OP Z'N KOP! Met filosoof en auteur Lammert Kamphuis over zijn boek 'Verslaafd aan ons eigen gelijk' - Op z’n Kop!

Dopamine

Verslaafd aan ons eigen gelijk? Jazeker! Het gaat hier niet simpelweg om een gevatte titel of leuke anekdote, maar om een echte biologische reactie. Wanneer we iets zien of lezen waar we het mee eens zijn komt er dopamine in onze hersenen vrij en voelen we ons gelukkiger. Een stofje waar ook ons social media algoritme immers compleet van op de hoogte is en waar het specifiek op is gericht. Geen wonder dus wanneer er op je Instagram of Twitter/X homepagina voornamelijk posts verschijnen die jouw meningen en opvattingen, of ze nou over politiek of je favoriete voetbalclub gaan, bevestigen en versterken.

Lammert stelt dat dit fenomeen echter zeker niet enkel online terug te vinden is. Ook in je offline sociale kringen is er haast niet meer aan te ontkomen. We gaan namelijk steeds meer enkel nog met mensen om die op ons lijken en onze opvattingen delen. We leven steeds meer in bubbels en worden hierdoor steeds meer bevestigd in ons individuele gelijk, wat andersom ook betekent dat men steeds minder begrip heeft voor mensen met andere opvattingen of meningen. Wanneer je complete sociale kring bestaat uit mensen die jouw mening bevestigen zal iemand met een ander perspectief al snel als outsider bestempeld worden.

Herkenning

Marianne voelde zich tijdens het lezen van het boek vaak betrapt op eigenschappen en gewoontes waar ze zichzelf in herkent. Of het nou gaat om denken dat de jeugd van tegenwoordig écht luier en dommer is geworden, of dat alle muziek vroeger beter was, het geeft toch nét die dopamineboost om te denken dat je overal simpelweg gelijk in hebt en dat het gras aan jouw kant van het hek altijd het groenst is geweest. Zo stelt Lammert ook dat een veelgehoorde reactie op het boek is dat het “echt als een boek voor hun partner klinkt”. Sommige grappen schrijven zichzelf.

Hoe gevaarlijk is deze verslaving en wat kunnen we er nog aan doen om onszelf ertegen te beschermen? Je hoort het deze week in Op z’n Kop!

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie