Cultuur & Media
KRO-NCRV

Anne Frank Stichting wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs: 'Eerbetoon aan nagedachtenis'

foto: © Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares
  1. Nieuwschevron right
  2. Anne Frank Stichting wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs: 'Eerbetoon aan nagedachtenis'

De Anne Frank Stichting wint dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Dat heeft de directeur van het Cultuurfonds, Cathelijne Broers, bekendgemaakt in Spraakmakers. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, noemt het een 'eerbetoon aan de nagedachtenis van Anne Frank'.

Video niet beschikbaar

"De Anne Frank Stichting maakt een moeilijke geschiedenis inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek", schrijft het Prins Bernhard Cultuurfonds op hun website. "Door de geschiedenis steeds te koppelen aan de actualiteit en te vertalen in aansprekende acties, worden mensen over de hele wereld bereikt met de lessen uit het verleden."

"We zijn enorm blij met deze prijs", zegt Ronald Leopold. "Het is een eerbetoon aan de nagedachtenis van Anne Frank. Maar het is ook een uh blijk van waardering voor het werk dat de stichting al heel lang doet. We zijn natuurlijk bekend van het museum aan de Prinsengracht maar wat veel minder bekend is, is dat we vanaf de oprichting van de stichting in 1957 ook een hele belangrijke educatieve taak hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bestrijden van antisemitisme

De laatste weken is er veel aandacht voor antisemitisme en het gedachtegoed van complotdenker David Icke. Dat is iets wat de Anne Frank Stichting ook in de gaten houdt. "Het bestrijden van antisemitisme heeft altijd voorop gestaan in de missie van de Anne Frank Stichting en zal dat altijd blijven doen. Antisemitisme is, zoals dat vaak wordt genoemd, een veelkoppig monster. Het uit zich op allerlei verschillende manieren", zegt Leopold.

Deze week werd bekend dat Soner Atasoy, oud-bestuurder Haga Lyceum, een islamitische privéschool met de naam 'Het Achterhuis Lyceum' begint. Want moslims die "niet aan de leiband lopen van de overheid" worden opgejaagd "als de Joden in de Tweede Wereldoorlog", aldus Atasoy.

"Het is natuurlijk te zot voor woorden, maar het raakt misschien wel aan een thema dat tekenend is voor deze tijd. En dat is dat wij in toenemende mate als samenleving moeite hebben om nog gemeenschappelijke noties te hebben over wat de werkelijkheid is en wat waar en niet waar is", zegt Leopold. "Iedereen die een beetje weet van de geschiedenis van Anne Frank weet dat de vergelijking nergens op slaat", zegt Leopold.

Jongere doelgroep bereiken

Leopold vertelt dat de Stichting het geld dat zij door het winnen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgen, gaan inzetten om een jongere doelgroep te bereiken. "De leeftijdsgroep die we in en buiten het museum nog niet goed bereiken is de jongste doelgroep, vanaf tien jaar. Het is zware thematiek waar kinderen mee geconfronteerd worden, en toch wil je graag dat die kinderen iets meekrijgen in hun eigen taal en op een eigen wijze. We hebben een paar jaar geleden een audioguide geïntroduceerd voor volwassenen en wat we met deze prijs willen doen is een audioguide voor deze leeftijdsgroep maken.
En we willen ook voor kinderen die het museum niet kunnen bezoeken en een virtueel bezoek aan het museum brengen een audioguide maken."

Ster advertentie
Ster advertentie