Cultuur & Media
NTR

De slag om Texas en de toekomst van Amerika

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. De slag om Texas en de toekomst van Amerika

Na zijn correspondentschap van 5 jaar voor de NOS in Washington bleek journalist Eelco Bosch van Rosenthal voorgoed verknocht aan Amerika. Ook als verslaggever bij Nieuwsuur kijkt hij altijd met één oog richting het westen. In Kunststof vertelt hij over zijn nieuwe NTR-serie: De slag om Texas, die vanaf 5 april te zien is.

Video niet beschikbaar

De Verenigde Staten

Eelco Bosch van Rosenthal is niet het type journalist dat alleen in termen van liefde en bewondering over Amerika spreekt. "Ik heb net zoveel redenen om het land te haten als om lief te hebben."

"Het is voor mij toch echt de journalistieke fascinatie. Zoals het land er nu voorstaat in het verkiezingsjaar; de voorverkiezingen zijn al uitgesteld. Hoe zal dat gaan met de verkiezingen eind van het jaar? Of hoe Trump omgaat met de corona-crisis: wekenlang is hij blijven beweren dat het niets meer dan een griepje was. En al die tijd even laatdunkend doen over wetenschappers."

"Nu verschijnt hij dagelijks op tv om vooral uit te stralen dat hij de situatie onder controle heeft en de pandemie met alle kracht te lijf gaat."

'In New York voltrekt zich binnenkort een humanitaire ramp'

"Ik had er nu graag willen zijn om te werken. Het is flauw om te zeggen, maar deze crisis legt alle zwaktes en structuurfouten van het land genadeloos bloot. De gezondheidszorg in het land is goed, maar duur en ontoegankelijk voor veel mensen. Er zijn 30 miljoen onverzekerden, velen laag verzekerd. Mensen werken lang door als ze ziek zijn, omdat je anders niet wordt doorbetaald."

"Er bestaat amper ontslagverzekering; mensen besmetten elkaar dus op het werk. Ik zie hier niets positiefs in. In New York voltrekt zich binnenkort een humanitaire ramp. Er worden 200.000 doden verwacht. De werkloosheidsgrafieken wijzen nu al een verlies van 15% van banen aan."

Quote

Texas is de glazen bol voor Amerika

Eelco Bosch van Rosenthal

Fox News dieet

De issues in het land zullen blijven, ook na de pandemie. En toch kan Trump op een sterke achterban rekenen. "Hij heeft wel eens gezegd: ik kan op 5th-avenue iemand doodschieten en mijn mensen blijven zelfs dan achter me staan. De enorme trouw van zijn achterban is het bewijs dat Amerika alleen nog maar meer een tweestromenland is geworden. 35-40% van de kiezers zal hem nooit in de steek laten."

"De informatievoorziening heeft daar veel mee te maken. Zijn aanhangers staan op een zeer eenzijdig dieet van alleen maar Fox News, zien geen andere zenders, lezen geen kranten."

Conservatief verhuisbedrijf

"Voor de serie zijn we naar Texas gegaan, omdat dat de staat van de toekomst moet worden. Het is de glazen bol voor Amerika. De tweede staat van Amerika. Groot geworden door de olie industrie, maar zelfs in gebieden waar de levensstandaard heel hoog is gaan nu de klappen vallen."

"Houston is nu het centrum waar de afgelopen decennia velen naar toe zijn getrokken. De stad kent een bevolking met 200 nationaliteiten uit alle delen van de wereld. Vietnamezen, mensen uit het Midden oosten, latino's en millennials die meer met Amsterdam hebben bij wijze van spreken. Maar ook bijvoorbeeld 80.000 Californiërs verhuisden naar Texas. Er is zelfs een conservatief verhuisbedrijf. Die verplaatsen conservatieven vanuit Californië naar Texas om de invloed te behouden."

Quote

Ik had er nu graag willen zijn om te werken.

Eelco Bosch van Rosenthal

Trouw aan Trump

In De slag om Texas volgen we een aantal mensen die symbool staat voor de situatie. Zoals de trucker Mike Wilkinson, door hem ga je de trouwe support aan Trump begrijpen. Hij is Trump enorm dankbaar, hem ontmoeten is wat hij het liefste wil. Ook hebben we de kans gehad om de democratische politicus Robert 'Beto' O'Rourke te volgen. Een heel ijdele man die geen presidentskandidaat is geworden, maar zichzelf wel ziet als de verlosser die Texas weer blauw verft.

En iemand die misschien wel de meeste indruk op me maakte is Alessandra. Een jonge vrouw, poëziedocente aan de Universiteit van El Paso, die je echt laat voelen wat discriminatie in Amerika is. Dat weet je als witte man niet te doorgronden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie