Cultuur & Media
VPRO

Lynn Berger: 'Het is gevaarlijk om zorg voor lief te nemen'

foto: Frank Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Lynn Berger: 'Het is gevaarlijk om zorg voor lief te nemen'

Een zorgsysteem dat alleen gericht is op efficiëntie gaat uiteindelijk kapot. Volgens journalist Lynn Berger, die voor haar boek Zorg onderzoek deed naar verschillende vormen van verzorging in Nederland, moeten we opnieuw naar zorg leren kijken. 'Zorg is het fundament van onze beschaving', vertelt ze in Nooit Meer Slapen. Dat vergt tijd en aandacht – en dreigt nu op veel terreinen volledig vast te lopen.

Lynn Berger (journalist & schrijver) - Nooit meer slapen

Quote

We zien zorg tegenwoordig als randverschijnsel, terwijl productiviteit en betaald werk in het centrum staan.

Lynn Berger

Personeelstekort en een stijgende zorgvraag

We hebben de problemen binnen ons zorgstelsel lang onderschat, stelt Berger. "Over een zorginfarct dachten we net zo als over de klimaatcrisis: als iets van de toekomst, waar we op tijd een oplossing voor zouden vinden. Maar die toekomst is nu echt wel begonnen."

De zorgsector kampt met grote problemen, zoals het personeelstekort: volgens Berger staan er nu 50.000 vacatures open, in 2030 zijn dat er naar verwachting 140.000. Dat is deels te verklaren door de vergrijzing: steeds meer mensen hebben langdurige zorg nodig, en in verhouding zijn steeds minder werknemers beschikbaar.

Een ander probleem is de hoge uitstroom. Een baan in de zorg is volgens Berger niet meer wat het ooit was: veel medewerkers klagen over administratiedruk en overuren, en verruilen daarom de sector voor een andere. "Zorgen is het mooiste vak dat er is, áls je genoeg tijd en middelen hebt om goede zorg te leveren. Tegenwoordig weet je als zorgverlener soms heel goed wat nodig zou zijn, maar gaat het niet meer – dat levert enorme stress op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondergewaardeerd

Volgens Berger moeten we als maatschappij opnieuw naar zorg leren kijken. Zorgen gaat niet alleen over verpleging, artsen of therapeuten, maar ook over mantelzorgers die een gezin draaiend houden, of ouders die hun kind opvoeden. "Zorg is overal om ons heen, het is als water of lucht. Dat zorgt ervoor dat we het belang ervan soms vergeten, tót het plots even niet beschikbaar is of tekortschiet".

Volgens de schrijver is die vanzelfsprekendheid gevaarlijk, want het is helemaal niet zeker of er altijd genoeg zorg beschikbaar zal zijn. "Zorg kost tijd, en is dus per definitie schaars. We zien het tegenwoordig als randverschijnsel, terwijl productiviteit en betaald werk in het centrum staan. Maar zonder zorg zouden we nergens zijn: kinderen zouden niet groter worden, zieken niet beter, mensen zouden uiteindelijk niet meer naar hun werk kunnen. Het wordt tijd dat we zorg niet meer gaan zien als vanzelfsprekende aanwezigheid, maar als het fundament van ons bestaan."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie