Nieuwe omroepen komen eraan: 'We willen het bestel van binnenuit veranderen'
- Nieuws
- Nieuwe omroepen komen eraan: 'We willen het bestel van binnenuit veranderen'
Omroep Zwart, EVNS, Omroep Groen, Stamppot, Ongehoord Nederland: er zijn vele partijen die volgend jaar willen toetreden tot het publieke omroepbestel. Maar is dat wel dé manier om verandering teweeg te brengen? Jan Slagter (Omroep Max), Akwasi (Omroep Zwart) en Jo Bardoel (emeritus hoogleraar Mediabeleid) bespreken het in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Akwasi was met Omroep Zwart de eerste in deze toelatingsronde die de benodigde 50.000 leden behaalde. Hij wilde tien jaar geleden al een omroep beginnen, maar was toen pas 22 jaar oud. Dit jaar groeide de urgentie van een nieuwe omroep, vertelt de initiatiefnemer: "We dachten: nu is de tijd, nu kunnen we mensen zover krijgen om lid te worden."
Online of omroep?
Maar is een nieuwe publieke omroep wel dé manier om een jong, divers publiek aan te spreken? Akwasi denkt van wel. "Als je de NPO wilt veranderen, moet je dat van binnenuit doen. Daarbij speelt online wel een belangrijke rol, we hebben 90% van onze ledenwerving online gedaan."
Die ledenwerving kan op de goedkeuring van Jan Slagter rekenen. "Ik vind het mooi om te zien dat Akwasi in drie maanden tijd 50.000 mensen op de been weet te krijgen." Slagter blikt terug op zijn werving: "In 2005 moest ik de vijftigplus beurzen langs, online speelde toen nog amper een rol. Na 1 jaar had ik 62.000 leden."
Effectiviteit
Emeritus hoogleraar Jo Bardoel (UvA/RUG) snapt dat Akwasi een nieuwe omroep wil. Het kan een goede manier zijn om de bakens in Hilversum te verzetten. "Er wordt vaak gezegd: moet je zo'n onderwerp wel bij een kleine omroep parkeren? Maar het is 'en-en': je ziet het ook in de Tweede Kamer. Als er een kleine partij met een bepaalde inslag komt, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, dan gaan andere partijen ook meer rekening houden met dat onderwerp."
Bardoel herinnert zich daarbij ook de komst van MAX. "Toen zei ik: waarom hebben we een bejaardenomroep nodig? De hele omroep is al een beetje bejaard. Alleen zag ik vervolgens dat die groep veel serieuzer genomen werd. Dat soort veranderingen zie je iedere keer."
Video niet beschikbaar
Teveel omroepen?
Slagter is het niet eens met de kritiek dat er teveel nieuwe omroepen bijkomen. "Je kunt wel zeggen: weer eentje? We kunnen ook naar het Noord-Koreaanse model, dan heb je er maar eentje. Dan heb je ook minder gezeur. Het mooie van ons bestel is dat je al die geluiden in de samenleving wilt laten horen. Daar moeten we ontzettend trots op zijn. Dat het af en toe wat gedoe op levert, moeten we maar op de koop toenemen."
Meer luisteren? Hier vind je het hele gesprek uit Stax&Toine.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.