Wie bepaalt de schoonheidsidealen?
- Nieuws
- Wie bepaalt de schoonheidsidealen?
Jong, lang, dun. Niet elke vrouw ziet er zo uit, maar het is wel het dominante schoonheidsideaal in de westerse wereld. Wie bepaalt dat? Dr Kelder spreekt met socioloog dr. Sylvia Holla, die is gepromoveerd op de modellenindustrie.
Video niet beschikbaar
Ze vergeleek de industrie in Nederland, Frankrijk en Polen. "Parijs is een typische high-end fashion capital. Je ziet dat daar de modellen jonger, langer en dunner zijn. En witter." Amsterdam daarentegen is een commerciële modestad is, voor de folders en de advertenties. "vDe bedoeling is dat als het publiek daar naar kijkt, dat er identificatie plaatsvindt." Geen volstrekt onhaalbare idealen dus. Warschau is ‘typisch een gevalletje periferie’: het speelt een marginale rol op het internationale modetoneel.
Object
Het dominante ideaal wat betreft vrouwelijke schoonheid is volgens Holla op dit moment een slanke, jeugdige, witte vrouw, mét rondingen. "In de beeldvorming zie je dat de ideeën over wat mooi is, heel homogeen aan het worden zijn. En de mode-industrie heeft daar een flinke vinger in de pap." Maar die worden ook gestuurd door adverteerders.
Dat ideaal is natuurlijk voor veel mensen een onbereikbare norm. En het maakt ook slachtoffers, suggereert dr Kelder, al zijn het alleen al de topmodellen zelf. "Het is niet per definitie zo dat topmodellen anorexia krijgen door hun werk, maar ze moeten wel heel hard werken om aan de norm te voldoen. En het zijn andere mensen die die norm bepalen, dus er is een gebrek aan zelfbeschikking", zegt Holla. Dat kan inderdaad ongelukkig maken.
"Het grootste probleem is dat zowel vrouwelijke als mannelijke modellen geobjectiveerd worden", zegt Holla. Ze worden als object, als vlees gezien. "Dat is ook de reden dat mensen zo hard zijn tegen elkaar: de persoonlijkheid doet er niet toe."
Daarnaast is er een discrepantie tussen het huidige schoonheidsideaal en wat we seksueel aantrekkelijk vinden. Mannen, bijvoorbeeld, willen helemaal geen graatmagere vrouwen, oppert dr Kelder. "De esthetische normen uit de mode-industrie zijn ook helemaal niet biologisch te verklaren. Als je ziet hoe dun sommige modellen zijn, dat is nou niet bepaald een teken van vruchtbaarheid." Esthetiek is dus niet gerelateerd aan seksuele aantrekkelijkheid, wat dit betreft.