Cultuur & Media
NOS

Een ander beeld van verzet in Nederlands-Indië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ander beeld van verzet in Nederlands-Indië

Wie aan verzetsstrijders denkt, ziet heldhaftige taferelen in Nederland voor zich, maar ook in Nederlands-Indië is verzet geboden tijdens de oorlog. Een tentoonstelling in het nieuwe museum Sophiahof moet het publiek 'een heel ander beeld van verzet geven'.

Video niet beschikbaar

De tentoonstelling heet Vechten voor vrijheid. De vele gezichten van verzet. Dat is een onderwerp dat lang onderbelicht is gebleven, vindt historicus Ron Habiboe die betrokken is bij de tentoonstelling.

"Want toen na de oorlog de migratie naar Nederland op gang kwam, waren Nederlanders druk met de wederopbouw. En de mensen die naar Nederland kwamen probeerden zich gewoon aan te passen", vertelt Habiboe in NOS Met het Oog op Morgen.

Was het familie?

Een sprekend voorbeeld van het onderbelichte, ziet Habiboe in het werk dat Loe de Jong schreef in Nederlands-Indië. "Hij vertelt over een koerierster die brieven vervoert. De Jong noemt haar een Ambonese vroedvrouw en dat was het. Vanuit Nederlands perspectief is dat genoeg om te weten, maar Molukkers vragen zich dan af: wie dan? Was dat familie van mij?"

Het nieuwe museum Sophiahof verbeeldt de culturele en historische erfenis van Nederlands-Indië en is een kennis-, ontmoetings- en herinneringscentrum voor iedereen die zich verbonden voelt met Indië en Indonesië.

Het museum wordt vandaag geopend door koning Willem-Alexander en vanaf morgen is de tentoonstelling voor iedereen te zien.

Het belang van de Collectieve Erkenning

Ster advertentie
Ster advertentie