Cultuur & Media

Willem de Beukelaer is een succesvolle stuntman, met hoogtevrees

foto: Foto: stuntcentrum.nlfoto: Foto: stuntcentrum.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem de Beukelaer is een succesvolle stuntman, met hoogtevrees

[VPRO] Stuntwerk is Willem de Beukelaer met de paplepel ingegoten. Na zestien jaar uitvoerend stuntman te zijn geweest is hij nu mede-coördinator van het grootste stuntteam van de Benelux: Hammy de Beukelaer. Het team is vernoemd naar zijn vader, die ook jarenlang een succesvolle stuntman was. Deze week is Willem de Beukelaer eregast op het Nederlands Film Festival.

Het lijkt ondankbaar werk. Stuntmannen vangen de klappen op maar mogen niet herkenbaar in beeld zijn. De Beukelaer zul je er echter niet over horen klagen. "Het is het mooiste beroep op aarde maar het is natuurlijk ook wel een beetje raar", zei hij in een reportage van Mathijs Deen voor het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen. Hij vindt het niet erg dat hij zelf niet in de spotlights staat. Je beseft hoe vreemd het beroep is als je een stuntman erover hoort praten. "Ik ben een geweldige Katja Schuurman", zei hij vorig jaar bij Radio Veronica. Ooit stond hij voor een stunt in haar schoenen.

Naast veel Nederlandse producties hebben ook Amerikaanse films als Mindhunters en Ocean’s Twelve gebruik gemaakt van de stuntkunsten van het team Hammy de Beukelaer. Het team staat sinds 1994 onder leiding van Willem de Beukelaer en Marco Maas en is inmiddels verantwoordelijk voor 85 procent van alle stunts in de Benelux. Verwacht echter niet dat je het team kunt inhuren om voor je kinderen een stunt-Kerstman door de schoorsteen te laten donderen. Ze werken uitsluitend aan film, televisie of reclame. De stunts in onderstaand reclamefilmpje zijn door het team Hammy de Beukelaer gecoördineerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alle risico’s die acteurs niet willen, kunnen of mogen nemen komen op de schouders van een stuntdubbel terecht. Dat hoeft niet altijd bij een explosie of een vechtscène te zijn. Het zijn alle scénes waarbij gevaar ook maar een beetje om de hoek loert. Zelfs de ogenschijnlijk eenvoudige stunts vergen veel coördinatie. "Er wordt een plan voor gemaakt," vertelt De Beukelaer in Nooit Meer Slapen. "Waar begint het en waar eindigt het? Kun je matten neerleggen? Je moet bescherming dragen, hoe zet je dat in elkaar?"

Stuntman met hoogtevrees

De tijden zijn ook in de stuntwereld veranderd. Stunts die vroeger door de beugel konden, moeten tegenwoordig met veel meer toezicht worden uitgevoerd. De Beukelaer senior sprong ooit in een Amsterdamse gracht zonder dat er van tevoren door duikers werd gecontroleerd of er niks onder water lag. Hij dook dwars door een matras heen die vervolgens om zijn middel bleef hangen. Volgens De Beukelaer junior zou dat op die manier, zonder veiligheidsmaatregelen, nu niet meer voorkomen.

Zelf hield Willem de Beukelaer in zijn tijd het meeste van stunts waarbij auto’s aan te pas kwamen. Stunts als slippen en met volle snelheid inparkeren – precisiewerk dat de meeste acteurs niet beheersen. Maar je hebt De Beukelaer nooit in een film door de lucht zien vliegen. In het NPO Radio 1-programma Kunststof zei hij gisteren dat hij al duizelig wordt als hij op de zaterdagkrant staat.

Stuntdubbels zijn vaak de onbezongen helden van de filmwereld. Meer dan de helft van alle film-gerelateerde ongelukken overkomt stuntmannen en –vrouwen. En bij de Oscars is er ook nog altijd geen categorie voor stuntwerk, al klinkt de roep daar om steeds luider. Wat maakt het voor De Beukelaer dan toch het mooiste beroep? De spanning. "Op het moment dat ik er geen angst meer voor heb, stop ik er meteen mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Nederlands Film Festival duurt tot en met vrijdag 30 september.

Luister hier naar de reportage van Mathijs Deen uit Nooit Meer Slapen

Ster advertentie
Ster advertentie