Cultuur & Media
NOS

Karin Sitalsing is met haar boek over Blauwestad genomineerd voor de Brusseprijs

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Karin Sitalsing is met haar boek over Blauwestad genomineerd voor de Brusseprijs

Karin Sitalsing verbleef als Schriever op stee, dat is Gronings voor writer in residence, bijna vier maanden in het jongste dorp van Nederland: Blauwestad. Een dorp in Oost-Groningen dat aangelegd werd in de hoop die regio uit het slop te trekken. Haar boek is genomineerd voor de Brusseprijs, die prijs wordt over op 15 juni live in Het Oog wordt uitgereikt.

Boek over Blauwestad, een Oost-Gronings dorp, genomineerd voor de Brusseprijs

Video niet beschikbaar

Op de vraag of het boek moeilijk was om te schrijven moet Sitalsing heel even nadenken. Toch komt er al snel een antwoord: 'Eigenlijk niet'. Ze ging namelijk aan het werk in de regio. Dat hielp erg mee met het schrijven van het boek. "Ik heb speciale spreekuren gehouden, dat vond ik dan wel weer spannend, want ik werk normaal in de luwte."

Rijke mensen

Dat ging deze keer niet. Waar Sitalsing verwachtte dat er soms niemand kwam, was het juist erg druk. "Ik kwam eigenlijk bijna overprikkeld thuis, zo druk was het altijd. Dat was wel echt nieuw voor mij." Ze ging onder andere in gesprek met de bedenkers van Blauwestad, Wim Haaskens en Jan Timmer, en de burgemeester.

Blauwestad is een dorp dat is gecreëerd bij een aangelegd meer in de buurt van Winschoten. Het idee was om dure huizen neer te zetten. In de hoop dat dan rijke mensen in de regio zouden komen wonen en dan geld uitgeven in de arme regio Oost-Groningen. Het idee kwam al uit 1989 en eigenlijk zou het nog groter moeten worden. "Het waren twee mannen die ontzettend groot dachten en echte doorzetters waren."

Uitkopen

Het idee klinkt kapitalistisch en dat in een vrij van oudsher communistisch gebied. Toch bleek er weinig kritiek tegen het idee te komen. Er waren ook veel bewonersbijeenkomsten en daar was er vooral ongeloof. "Het werd eigenlijk niet echt serieus genomen. In totaal zijn er voor het plan ook veertig boeren uitgekocht. "Niemand stond per se te springen, en zelfs één iemand heeft zo lang geprotesteerd dat hij bijna werd onteigend."

Een ander verhaal gaat over een collectief van buurtbewoners. Zij moesten met hun straat plaatsmaken voor Blauwestad. En in plaats van tegenstribbelen hebben ze meteen meegedacht hoe ze ook hun voordeel eruit kunnen halen. "Ze hebben heel erg meegedacht met het idee." Met als uiteindelijke doel dat ze allemaal ook in Blauwestad konden wonen.

Op 15 juni wordt bekendgemaakt wie de Brusseprijs wint, dat gebeurt live bij NOS Met het Oog op Morgen.

Ster advertentie
Ster advertentie