Circus horen met een blindentolk
- Nieuws
- Circus horen met een blindentolk
Steeds vaker worden theatervoorstellingen met behulp van een speciale tolk toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Zo ook de circusvoorstelling Fraaie Fratsen! van Wintercircus Arlette Hanson. De slechtziende Dominique Bos en blindentolk Hilbert Geerling vertellen in NOS Met het Oog op Morgen over het communiceren van kleuren en bewegingen en de spierballen van een acrobaat.
De hond mag mee
Een draadloze koptelefoon met een zendertje en een enthousiaste tolk, dat is alles wat er voor nodig is om blinden en slechtzienden een 'normale' voorstelling te laten ervaren. Via de blindentolk horen zij wat er gebeurt en – helemaal in de sfeer van de act - hoe alles eruit ziet. Hierdoor krijgen ze niet alleen de spanning van de act mee, maar ervaren zij ook hoe moeilijk of spectaculair een bepaalde act is. De Stichting Komt het Zien! maakt de voorstellingen voor blinden en slechtzienden mogelijk. Niet voor niets is de slogan op hun site: "Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien!" Een meet & feel op het speciale 'voelplein', met artiesten en attributen van de voorstelling, maakt de theaterervaring compleet.
Ik heb voor het eerst echt circus gezien!
Meet & feel op het 'voelplein'
Een dolenthousiaste Dominique Bos, volgens eigen zeggen 'Fan No 1' , vindt de meet & feel een essentieel onderdeel van de voorstelling. Aan presentator Simone Weimans vertelt zij over haar ervaringen: "Nu voelde ik voor het eerst een trapeze en ik had werkelijk nooit geweten hoe zwaar die was! Nu kon ik dus ook bedenken, terwijl ik ook van de blindentolken het verslag kreeg hoe moeilijk en hoe zwaar het is en hoe zoiets dan in de lucht hangt. Fantastisch! Ik ben 25 jaar naar Circus Renz geweest en helemaal verslaafd aan circus. Maar de allereerste keer, vier jaar geleden, bij circus Arlette Hanson, met de audiodescriptie en mijn eerste reactie was: Ik heb voor het eerst echt circus gezien! Ondanks de 25 jaar Renz. Bij Renz genoot ik van de sfeer, maar had ik geen idee wat ze uitvoerden. Echt geen idee. En nu wel!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tegelijk beginnen met klappen
Hilbert Geerling heeft zich gespecialiseerd in het verzorgen van audiocommentaar bij voorstellingen. Hij vindt de vergelijking met een voetbalcommentator die door Weimans wordt gemaakt wel een goeie: "Ik vertel gewoon precies wat er te zien is en dat doet de voetbalcommentator natuurlijk ook. Ik moet altijd ietsje van tevoren al zeggen wat er gaat gebeuren, zodat de blinden en slechtzienden op hetzelfde moment beginnen te klappen als de mensen die de voorstelling kunnen zien". Live in de studio geeft Geerling een uitvoering ten beste die de luisteraar direct betovert. Niet verbazingwekkend voor wie weet dat hij een van de beste goochelaars van Nederland is.
Blindentolk Hilbert Geerling geeft een demonstratie van live audiodescriptie
'Toen we begonnen, wisten we niks!'
Geerling bereidt zich altijd goed voor op een voorstelling: "Het is live, dus je weet nooit echt precies wat er gaat gebeuren, maar we bereiden het wel heel goed voor. We gaan eerst die voorstelling bekijken. We gaan praten met de regisseurs. We gaan praten met de acteurs en dan weten we precies wat er gaat gebeuren. Toen we begonnen, we wisten niks! Ik wist niet wat het was om blind te zijn. Dus ik heb boeken gelezen van blinde schrijvers. Ik heb boeken gelezen óver blinden. En we hebben ook geoefend vóór blinden." Zijn droom is ooit de voorstelling Soldaat van Oranje of voorstellingen bij Oerol van audiocommentaar te voorzien. Binnenkort verzorgt Geerling het audiocommentaar bij de familievoorstelling De Reuzenperzik naar het jeugdboek van Roald Dahl. Ook is er tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 een speciale wandelroute met blindentolk langs diverse locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Een overzicht van alle voorstellingen met live audiodescriptie vind je op de site van de Stichting Komt het Zien.