Cultuur & Media
MAX

Dit is waarom je je oude dvd's niet weg moet gooien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je je oude dvd's niet weg moet gooien

Pulp fiction, Singin' in the Rain, The Blues Brothers en Casablanca: allemaal klassiekers. Maar ze hebben nog iets gemeen: geen van deze films is op een streamingdienst te vinden. Wie een oude film of serie nog eens wil kijken, komt vaak bedrogen uit, ontdekte NRC filmjournalist Thijs Schrik.

Video niet beschikbaar

Toen actrice Gena Rowlands overleed, wilde filmjournalist Thijs Schrik de volgens hem 'legendarische' film Opening Night kijken. Dat ging niet door: de film was op geen enkele streamingdienst te vinden, vertelt hij in Villa VdB.

We zijn tegenwoordig niet meer afhankelijk van één platform als het gaat om welke films we willen zien. "Er zijn heel veel verschillende streamingsdiensten. Ook veel kleinere, die best wel niche zijn", zegt Schrik.

"Toch zijn er veel films die nergens te zien zijn." Neem bijvoorbeeld een klassieker als The Blues Brothers. Ooit op een streamingdienst te zien, maar inmiddels niet meer. De redenen daarvoor zijn de kosten.

"De streamingsdiensten zijn vooral gericht op nieuw aanbod. Ze maken zelf ook nieuwe titels, want dat trekt abonnees aan. Voor een klassieker als Casablanca sluit je geen abonnement af. Maar om zo'n film op een platform te hebben, moet dat platform daar wel voor betalen." Het gevolg: "Als het niet scoort, gaat het er weer af."

En daarom is het niet onverstandig om die oude dvd's gewoon te bewaren. Overigens is de tweedehands markt voor dvd's ook weer aangetrokken, weet Thomas Ras van Filmreus.nl. Maar waar moet je ze tegenwoordig nog op af spelen?

Ras: "Er worden nog steeds nieuwe dvd-spelers aangeboden en op sommige spelcomputers kun je ze ook afspelen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie