'Er moet een aparte feestdag voor de Nederlandse taal komen'
- Nieuws
- 'Er moet een aparte feestdag voor de Nederlandse taal komen'
Laten we onze gemeenschappelijke taal vieren. Daarvoor pleit Boris van der Ham, schrijver, acteur en voormalig politicus in De Taalstaat. De beste datum daarvoor is 20 mei, de dag dat Annie M.G. Schmidt geboren werd.
Video niet beschikbaar
Het was slechts een tweetje, maar de implicaties kunnen groot zijn. Van der Ham slingerde er een berichtje van 280 tekens uit, en schreef: "Wat bindt ons nou allemaal? Idee: Laten we onze gemeenschappelijke taalvieren: het Nederlands. En dan 20 mei uitroepen tot Annie M.G Schmidt-dag." Hij verstuurde het bericht in het weekend van Eerste en Tweede Pinksterdag, feestdagen die vaak discussie over nut en noodzaak oproepen.
"Taal bindt ons", verklaart hij. De schrijver vindt het belangrijk om te zoeken naar gemeenschappelijkheid "in een zo gefragmenteerde samenleving als de onze." De geboortedag van de bekende Jip & Janneke-auteur is de wat hem betreft de ideale datum. Annie M.G. Schmidt sprak een heel divers publiek aan, zegt hij. En bovendien was ze goed in tal van genres.
Spannend
De oud-politicus kwam op het idee toen hij in Schotland was. "Daar hebben ze, heel uniek in de wereld, een dag naar een persoon genoemd om de taal te vieren: Burnsday, naar schrijver Robert Burns." Van der Hams woorden vallen in goede aarde bij hoogleraar Gaston Franssen. "Ik vind het een uitstekend idee." Hij stelt voor om er een "hele actieve dag" van te maken. "Met allerlei activiteiten, zodat er heel veel taal wordt gebruikt en we zien hoe mooi, interessant en spannend onze taal is."
Wat Van der Ham betreft mag de dag zo breed mogelijk ingevuld worden. "Van een liedjesfestival tot aandacht voor literatuur. Je kan er een hele diverse dag van maken."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.