'Mythen zijn altijd verbonden geweest met populaire cultuur'
- Nieuws
- 'Mythen zijn altijd verbonden geweest met populaire cultuur'
Griekse mythen en goden zijn nog altijd een bron van inspiratie vormen voor films, series en boeken. Wat maakt die verhalen zo aantrekkelijk voor populaire cultuur? Hugo Koning, docent aan de Leidse Universiteit en expert op het gebied van Griekse mythologie, legt het uit bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Mythen zijn altijd verbonden geweest met populaire cultuur", vertelt Koning. Zo waren ze in de Oudheid zelf, toen de mythen ontstonden, al populair. Ze werden opgevoerd of voorgedragen in het theater. "Die inspirerende verhalen zijn nooit naar de achtergrond verdwenen", aldus Koning.
Maar ook Koning ziet dat Griekse mythen de afgelopen decennia weer ongekend populair zijn. "Er verschijnen aan de lopende band nieuwe films, boeken en games die hervertellingen zijn van oude verhalen. We zijn overduidelijk nog geïnteresseerd in mythologie."
Chaos en Erebos
Zo komt in de nieuwe Netflixfilm Orion and the Dark, die deze week verschijnt, de personificatie van Het Donker voor. Die kan volgens Koning gebaseerd zijn op de Griekse god Erebos. "Hij is de gepersonifieerde duisternis en een belangrijke god." Koning legt uit dat Erebos in veel kosmogoniën (verhalen over hoe het universum is ontstaan) een prominente rol speelt. "Het oudste verhaal dat bekend is over Erebos, is dat hij een kind is van de eerste entiteit van het universum: Chaos."
Offers brengen die wat opleveren
Maar goden als Erebos werden niet altijd vereerd. "Veel goden, zoals Erebos, maar ook Ouranos, de god van de hemel, werden wel vergoddelijkt, maar er zijn amper tempels voor. Ze werden meer gezien als natuurlijke fenomenen. "De Grieken vereerden liever goden die direct met mensen konden interageren. Dan had je er ook echt wat aan om een offer te brengen. Dan krijg je er hopelijk iets voor terug."
Orion en de schorpioen
Het hoofdpersonage in Orion and the Dark draagt de naam van een Griekse held: Orion. Het verhaal wat we van Orion kennen is volgens Koning terug te voeren op incomplete en obscure bronnen. "Maar wat we met behoorlijk wat zekerheid kunnen zeggen, is dat hij een zoon van Poseidon is en een groot jager." Uiteindelijk kwam hij in conflict met de moedergodin, Gaia. Geen slimme zet, volgens Koning, want Gaia stuurde een gigantische schorpioen op Orion af. Die bleek een maatje te groot bleek te zijn voor de jager. Orion stierf, en werd door de jachtgodin Artemis vereeuwigd in de hemel als een sterrenbeeld. Met naast hem, de schorpioen.