Wat kunnen we leren van een studentenbioscoop?
- Nieuws
- Wat kunnen we leren van een studentenbioscoop?
[VPRO] De ‘kinderen’ die er werken, geven haar een gevoel van optimisme in de huidige donkere tijden. Dat vertelde documentairemaker Hedda van Gennep – zelf halverwege de 80 – in de uitzending van Nooit meer Slapen. Ze maakte een film over de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion. “Ze zijn voor geen gat te vangen, ze lossen alles op.”
Zo gaat het al ruim zeventig jaar. Kriterion ontstond uit een groep studenten uit Utrecht en Amsterdam die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten en honderden joodse kinderen hadden behoed voor deportatie. Toen de oorlog was afgelopen, hadden ze geen diploma. Om toch zelf geld te verdienen, richtten ze filmtheater Kriterion op.
Van Gennep maakte de documentaire Kriterion – sinds ’45, een ‘levendig document dat even prettig rommelig is als Kriterion zelf’, volgens NRC Handelsblad. Inmiddels lijkt Kriterion een heus 'concern' te zijn geworden: er zijn twee filmhuizen (Kriterion en Studio K), er is een café (Skek), een oppascentrale en zelfs een pompstation.
Kriterion had een grote invloed op de Nederlandse filmcultuur, en er stonden personages achter de bar die later beroemd of belangrijk zouden worden, zoals Ischa Meijer. In Amsterdam is Kriterion kortom een begrip, maar wat moeten mensen buiten Amsterdam weten om het filmhuis te begrijpen? Op die vraag geven vier studenten antwoord.
Wat is Kriterion eigenlijk?
Thomas Kelderman (22), student architectuurgeschiedenis, werkt bij Studio K: “Een plek waar je kansen krijgt die je normaal niet zo snel zou krijgen zonder ervaring. Ik ben hier begonnen als lunchkok, drie maanden later deed ik de programmering van de live muziek. Dat had ik nooit gedacht.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eline Willems (20): "Kriterion is mijn werk. Een grote groep vrienden die een bedrijf runt. We moeten zorgen dat we de films op het juiste tijdstip op de juiste plek hebben, we regelen dat er voldoende drank is - we regelen alles."
Wat kunnen we leren van Kriterion?
Floor Burg (21), student communicatiewetenschap, werkt bij Skek: “Veel mensen verbazen zich erover dat wij geen baas hebben, zelfs geen managers. Iedereen is gelijk. Ja, soms leidt dat tot oeverloze discussies die nergens heen gaan. Dat kan heel vermoeiend zijn, maar het geeft je ook de ruimte om je eigen mening te uiten. Als je een goed idee hebt, kun je het ook uitvoeren.”
Bo Meskers (25), student filosofie, werkt in het pompstation: “Wij zijn een stichting, we hebben dus geen winstoogmerk. Dat gaat al zeventig jaar heel goed. Door dit baantje kan ik mijn studie bekostigen – en met mij nog veel meer studenten.”