Cultuur & Media
NTR

Suriname kent door haar rijke geschiedenis ook een hele rijke keuken

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname kent door haar rijke geschiedenis ook een hele rijke keuken

Het verhaal van Suriname kan niet beter verteld worden dan aan de hand van eten. Naast de inheemse bevolking bestaat de Surinaamse maatschappij voor het grootste deel uit Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Chinezen. "De Surinaamse keuken is de mix van al die keukens en nationaliteiten", vertelt Noni Kooiman in Mangiare!.

Mangiare! Over Switi Sranan en de Snelkookpan - Mangiare!

Mix van keukens en nationaliteiten

In Suriname leven de diverse bevolkingsgroepen naast en met elkaar. Het land kent daardoor een rijke en diverse cultuur. Deze diversiteit komt tot uiting in de keuken. De Surinaamse eetcultuur is een smeltkroes van alle mensen die er door de jaren heen terecht zijn gekomen en de ingrediënten, kooktechnieken en gerechten die zij met zich meebrachten.

"De Surinaamse keuken is de mix van al die keukens en nationaliteiten", vertelt Noni Kooiman in Mangiare!. Omdat er zoveel verschillende mensen wonen met verschillende culturen en achtergronden is de Surinaamse keuken volgens haar heel divers en spannend. "Alsof je de hele wereld over gaat in dat kleine landje, dat maakt het een hele bijzondere keuken."

Een rijke geschiedenis

Noni werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze is geboren in Nederland, dochter van een Surinaamse vader en Nederlands moeder en woonde als kind jaren in Suriname.

Voor Noni is het heel vanzelfsprekend dat er mensen in Suriname wonen uit Indonesië, India en China. Dat er de Europese en Afrikaanse invloeden zijn en uiteraard ook die van de oorspronkelijke bevolking. "Alleen heb ik het idee dat mensen in Nederland die geschiedenis niet zo goed kennen. Niet goed weten waarom er mensen uit bijvoorbeeld van Java, uit India en China in Suriname wonen." Dat wordt niet geleerd op school. "Veel Surinamers zijn trots op de geschiedenis en de rijkdom van het land."

'Alles draait om eten'

In Suriname draait alles om eten. "Iedereen wil altijd lekker eten. En iedereen vindt dat ook belangrijk. Dat is heerlijk. Als je ergens binnenkomt, is de eerste vraag die wordt gesteld: heb je al gegeten?" Van samosa's en bakkeljauwkroketjes tot salade van bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert (ja echt) tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch.

Vers fruit

De vruchten alleen al. "Die zijn zoveel lekkerder dan hier in Nederland. Net als de andere verse producten. In het Manjaseizoen hangen de bomen vol met mango's. Je ruikt ze. Of de markusa. Dat is een soort passievrucht, maar dan groter en zuurder. Papaja's en citrusvruchten; het is allemaal net wat lekkerder en specialer, met meer smaak."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie