Cultuur & Media
NOS

Jonge architecten winnen prijs voor volledig houten huis

foto: Jeannette Slütterfoto: Jeannette Slütter
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge architecten winnen prijs voor volledig houten huis

Het Dijkhuis in Strijensas, Zuid-Holland leverde Laura van Santen en Diederik de Koning de Abe Bonnemaprijs voor Jonge Architecten op. Met hun architectenbureau La-di-da creëerden ze voor slechts twee ton een ecologisch en economisch huis, volledig van hout. In NOS Met het Oog op Morgen vertellen ze hoe ze dat deden.

Bekijk hier het gesprek met de jonge architecten in het Oog

Video niet beschikbaar

Het huis is duidelijk geen beton of baksteen, vertelt Diederik. "Wat je ziet zijn spaanplaten. Dat zijn houtsnippers die verlijmd zijn tot constructieplaten. Die kun je in de meeste bouwmarkten vinden." En die vormen gelijk het huis. "Eigenlijk is het een huis zonder afwerking. De ruwbouw is de afbouw."

Licht, lichter, lichtst

De architecten hebben geprobeerd zo min mogelijk materiaal te gebruiken. Toch is het niet koud in de woning. "Het is goed geïsoleerd. Er zit alleen een klein elektrakacheltje voor de koude dagen." Zijn partner Laura vult aan. "Het is een hele dikke trui, zo kun je het eigenlijk zien. Hij ademt goed, maar gebruikt ook de restwarmte." Je lichaam, de laptop, huisdieren: de warmte wordt in de woning vastgehouden.

Zelfs de fundering is van hout, vertelt Laura. "Het is een houten skelet zodat de invulling zo licht mogelijk kan zijn. Je kan dit ook met massief hout bouwen, maar wij kozen voor een lichtere variant." Zelfs de palen zijn hout, zegt Diederik. "Alleen rond de grondwaterspiegel zit en klein stuk beton, waar het zou kunnen rotten."

Prototype

Sowieso werken de twee architecten liever met ecologisch en duurzaam materiaal. "We proberen zoveel mogelijk beton te vermijden, omdat dat een grote impact heeft op de CO2-uitstoot in de wereld. Voor ons is dit de toekomst."

Met de prijs komt ook een geldbedrag van 20.000 euro. Die gaat in nieuw werk, zegt Laura. "Waar we eigenlijk naartoe willen is een prototype waarbij we de elementen doorwikkelen." En dat gaat zeker lukken, vertelt Diederik. "We hebben daar de ruimte voor gemaakt, om te kunnen investeren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie