Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Tonke Dragt bewijst dat lezen wél de moeite waard is: haar boeken zijn geweldig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tonke Dragt bewijst dat lezen wél de moeite waard is: haar boeken zijn geweldig'

"Zodra je een boek van Tonke Dragt openslaat weet je dat iedereen die zegt dat lezen niet de moeite waard is, onzin klets." Dat zegt schrijver en goede vriend Rindert Kromhout bij De Taalstaat. Jeugdboekenschrijfster Dragt schreef onder andere 'het mooiste kinderboek aller tijden' De brief voor de koning (1962). Vrijdag 12 juli overleed Tonke Dragt op 93-jarige leeftijd.

TS Rindert Kromhout2

"Dragt heeft zich nooit iets van mode aangetrokken", zegt Kromhout. "Modieuze boeken komen en gaan, maar tijdloze boeken zoals die van haar blijven bestaan." Dat bewijst haar meest succesvolle werk De brief voor de koning, die het meest vertaalde Nederlandstalige kinderboek is en in 2004 werd uitgeroepen tot het beste kinderboek ooit.

'Ze sleurt je het verhaal in'

Maar ook haar boek De Zevensprong was een enorm succes en is door generaties gelezen. "Je wordt bij Tonke onmiddellijk het verhaal ingesleurd", zegt Kromhout die al meer dan 46 jaar met de schrijfster bevriend is. "De personages zijn zo beschreven dat je ook echt met ze meeleeft." Maar bovenal zijn de verhalen van Dragt spannend. "Je wil echt weten hoe het verdergaat."

Het laatste boek van Dragt verschijnt postuum, verklapt Kromhout. Samen met de schrijfster bewerkte hij een vervolg dat ze schreef op het Kinderboekenweekgeschenk dat 60 jaar geleden uitkwam, De Blauwe "Het verhaal was nog leuk, maar verouderd. In overleg met Tonke heb ik het opgepoetst. Zijzelf zei: van extra glans voorzien." Haar laatste kinderboek verschijnt rond de Kinderboekenweek. "Helaas mag ze dat zelf niet meer meemaken."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie