Clubhouse: de gehypete app waar je op wil, maar (waarschijnlijk) niet op kan
- Nieuws
- Clubhouse: de gehypete app waar je op wil, maar (waarschijnlijk) niet op kan
"Het is nieuw, het is tof, je wil het." Jaap van Zessen, chef online van het AD, is een van de gelukkigen die alvast al op het nieuwe - en exclusieve - sociale medium Clubhouse mag rondkijken. Of beter gezegd: meeluisteren. Wat is het voor app? En waarom is het zo'n hype?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Clubhouse is er al een jaar en is gemaakt in Silicon Valley. Maar door een tweet van Tesla-oprichter Elon Musk eind januari, ontstond er ineens veel reuring over het sociale medium. "Een wat oudere redacteur nota bene, kwam er ineens mee. Het is een app die voor iedereen te downloaden is, maar je kunt het pas gebruiken als iemand je uitgenodigd heeft", vertelt Van Zessen bij Spraakmakers.
Iedere gebruiker mag in eerste instantie maar één ander iemand een uitnodiging sturen. Na het een tijd gebruikt te hebben, mag je nog één iemand uitnodigen. Van Zessen kreeg vorige week een uitnodiging. "Het is hierdoor nog een heel select gezelschap."
'Tofste app sinds Twitter'
"Het is tof. In de podcast van Alexander Klöpping (Een podcast over media) werd ook al gezegd dat het misschien wel de tofste app sinds Twitter is. Er gebeurt weer iets. Het gonst."Van Zessen moest wel even een iPhone aanschaffen want de applicatie is vooralsnog alleen voor Apple-smartphones gebouwd.
Wat kun je met het sociale medium? "Het is een audio-app. Waar Twitter draait om tekst en Instagram om foto's, gaat het hier om audio, het gesproken woord", vertelt Van Zessen. "Net als op Twitter kun je een gesprek starten. Dan kunnen mensen meeluisteren en zich ook mengen door hun hand op te steken. Een soort radio is het. Iemand noemde het al Radio 1 voor millennials."
Alleen live
Anders dan bij podcasts is het vluchtig. "Je kunt alleen maar live luisteren en niet terugluisteren. En je bepaalt zelf wie er aan het woord is doordat het op uitnodiging is." Zo zouden voetbalverslaggevers bijvoorbeeld in de rust van een wedstrijd even online kunnen gaan om de wedstrijd te bespreken, noemt Van Zessen als voorbeeld. Of zou hij na de uitzending van Spraakmakers nog even met presentator Ghislaine Plag kunnen napraten.
De app lijkt een succes te worden, zegt Van Zessen. "Facebook is het al aan het nabouwen. Die willen of iets overnemen of iets nabouwen, zo zijn ze."
Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Elske Schouten
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.