Cultuur & Media
KRO-NCRV

Wat is er aan de hand met Nederland? 'Polderen werkt, totdat er een crisis uitbreekt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand met Nederland? 'Polderen werkt, totdat er een crisis uitbreekt'

De Belgisch schrijver Tom Lanoye vroeg zich in een opiniestuk in NRC en Humo af "what the fuck" er toch aan de hand is in Nederland. Hij haalt keihard uit naar ons land en het kabinet Rutte. In het Mediaforum van Spraakmakers: wat kunnen we wel en niet leren van met een buitenlandse bril naar ons land te kijken?

Video niet beschikbaar

Nederland was altijd een voorbeeld voor België, maar dat is nu wel anders, stelt Lanoye in zijn stuk. Nederland heeft er afgelopen jaren volgens de schrijver een bende van gemaakt en oogst daar nu het resultaat van, onder meer zichtbaar in de bestrijding van het coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je kunt landen volgens Steven van Eijck nooit met elkaar vergelijken. De oud-staatssecretaris noemt Nederland in Spraakmakers in één opzicht uniek: "We zijn een polderland. Polderen werkt, totdat je tegen een crisis aanloopt. Dan wordt het uitermate ingewikkeld, dan moet je met te veel partijen sparren en kijken hoe je eruit gaat komen."

Quote

Thomas Muntz

Vinger op de zere plek

Volgens Thomas Muntz van Investico is de uitvoering van de overheid in Nederland "stuk". Daar heeft Lanoye een punt, zegt hij: "Polderen is piepelen geworden, dat is denk ik wel de vinger op de zere plek."

Volgens Lanoye hebben we een kabinet gekregen dat heel erg goed is om door middel van het poldermodel verantwoordelijkheid af te schuiven zodat uiteindelijk niemand meer aansprakelijk is. "Daarom kon de toeslagenaffaire juist in Nederland zo uit de hand lopen", beaamt ook Muntz.

"Ik ben een enorme polderaar, maar polderen heeft ertoe geleid dat de toeslagenaffaire heeft kunnen plaatsvinden", zegt ook van Eijck.

Landen vergelijken

Lanoye hekelt het Nederlandse vaccinatiebeleid, maar Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok vindt dat je moet oppassen om op basis daarvan conclusies te trekken over het gehele zorgstelsel. "Engeland vaccineert vrij snel, maar Engeland heeft een dramatisch zorgstelsel."

De uitvoering van beleid is volgens hem wél een serieus probleem. Toch waakt Klok ervoor om meteen ons hele land bij het grofvuil te zetten. "Nederland is wel rechtser geworden. Dat heeft tot beleid geleid waar Tom het niet mee eens is."

Hartekreet

Klok las in de column van Lanoye vooral een hartenkreet. "Jarenlang dacht hij dat Nederland een heel bijzonder land is. Nu komt u hij erachter dat we eigenlijk heel gewoon zijn."

Het Mediaforum met Pieter Klok en Thomas Muntz

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie