Pim de la Parra: “Ik laat morgen, voor zichzelf zorgen.”
- Nieuws
- Pim de la Parra: “Ik laat morgen, voor zichzelf zorgen.”
Na vijftig jaar is het speelfilmdebuut Obsessions weer te zien op het witte doek. Eye Filmmuseum eert de maker: Pim de la Parra. Hij was te gast bij Nooit Meer Slapen en vertelt daar over de dingen in het leven die hem hebben gevormd tot wie hij is: een van Nederlands meest kleurrijke regisseurs, inspirator van vele jonge Nederlandse en Surinaamse filmmakers.
Pim de la Parra over zijn oeuvre in het Eye Filmmuseum
Van miljonair tot armoedzaaier
Pim de la Parra kreeg grote teleurstellingen in zijn leven te verwerken. Hij verdiende miljoenen met zijn eerste films, Obsessions en Blue Movie. Maar er waren ook vele projecten waar hij zijn ziel en zaligheid in stopte, die flopte.
"Ik heb teveel films gemaakt om verbitterd te zijn, of teleurgesteld. Daar heb je ook niets aan. Het hele leven van een filmmaker is gestoeld op het kunnen dragen van teleurstellingen. Maar ja, ik moet toegeven dat dat niet altijd makkelijk was. Ik ben zwaar gefrustreerd geweest…"
"Maar ik ben het te boven gekomen!" Zijn redding? Weggaan uit Nederland. "Als ik hier was gebleven was de verbittering misschien groot geworden. Ik wist gewoon dat ik naar de tropen terug moest."
Oosterse wijsheid
Pim de la Parra: "Ik heb leren nietsdoen. Als je leert mediteren dan heb je de tijd. Je gaat zitten om te onthaasten en te zien dat je hoofd maar blijft malen. Op een gegeven moment zie je in dat je wordt geleefd door de natuur. Dat moet je aanvaarden."
De la Parra’s zoon pleegde zelfmoord. "Ik ben toen niet weggelopen van de pijn. Ik ben de pijn juist aangegaan," vertelt de filmmaker. Hij besloot 1000 dagen bewust te rouwen: het maakte hem sterker dan hij daarvoor was. Hij vertelt erover:
Video niet beschikbaar
De meeste dingen zijn onverklaarbaar. Mensen willen alles verklaren, maar er valt niets te verklaren. Er valt niets te begrijpen.
Retroperspectief
"Ik heb geen erkenning nodig. Ik vind het grappig dat mensen altijd zoveel erkenning nodig hebben. Overheden, prinsen, koningen, directeuren. Er zijn lintjesregens, er zijn beloningen. Het is een soort menselijke ziekte…"
Toch is Pim de la Parra wel blij met de erkenning, dat ze hem als filmmaker gaan eren in het Eye Filmmuseum. "Een hele hoop mensen gaan Obsessions waarschijnlijk voor het eerst zien. Ik ben benieuwd en kijk erg uit naar de reacties van het publiek…"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.