Cultuur & Media
MAX

Nuance vinden in tijden van conflict: Een pleidooi voor het radicale midden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nuance vinden in tijden van conflict: Een pleidooi voor het radicale midden

In het jaar sinds de aanval van Hamas op Israël is het debat over het conflict in het Midden-Oosten scherper dan ooit. Schrijver Natascha van Weezel doet in haar nieuwe boek ‘Hoe houd je je hart zacht’ een oproep tot nuance. In Nieuwsweekend beschrijft ze haar visie op het conflict en haar zoektocht naar het “radicale midden” in tijden van oorlog.

Video niet beschikbaar

Bedreigingen en verlies

Sinds de escalatie van het conflict vorig jaar, krijgt Van Weezel te maken met heftige reacties. “Zelfs het delen van een vredesduif op Facebook leidde tot extreme woede,” vertelt ze. Van Weezel werd voor van alles uitgemaakt, tot aan ‘oorlogsmisdadiger’. Deze vijandigheid heeft haar zelfs vrienden gekost. Velen vinden dat ze zich te veel verschuilt achter nuance.

De schrijver spreekt openlijk over de worsteling om ondanks de verdeeldheid een middenweg te bewandelen. “Ik wil niet kiezen tussen pro-Israël of pro-Palestina. Ik ben pro-menselijkheid,” zegt ze. Deze standpunten maken haar soms tot mikpunt van kritiek van beide kanten.

Menselijke verbinding

Toch blijft Van Weezel zoeken naar momenten van hoop. Ze vertelt over een dialoog waarin een pro-Palestijnse vrouw en een Joodse man elkaar vonden in een emotionele omhelzing. "Dat zijn lichtpuntjes, dat je ziet dat mensen elkaar kunnen vinden als ze openstaan voor elkaar," zegt ze.

Haar boek is dan ook een pleidooi voor deze openheid. “Het is bizar dat je onder vuur komt te liggen als je zegt dat je voor vrede bent,” aldus Van Weezel. Maar ze blijft strijden voor de dialoog en gelooft dat dit de enige weg is om het hart zacht te houden.


Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie