Cultuur & Media
AVROTROS

Diederik Jekel: 'Ook onderbuik moet een plek krijgen in kernenergiedebat'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel: 'Ook onderbuik moet een plek krijgen in kernenergiedebat'

Ook de onderbuik moet een plek krijgen in het debat over kernenergie, vindt wetenschapsjournalist Diederik Jekel. "Zolang we de hele tijd zeggen: we moeten er feitelijk naar blijven kijken, en daardoor de gevoelens van de tegenpartij negeren, dan komt het gesprek over kernenergie nooit verder", zegt hij in VINK.

#263 - Splijtstof - Dolle Mina's van de dood - De fiscalist van de sterren - VINK: De podcastgids van Nederland

Tegelijkertijd ziet Jekel dat het veiligheidsvraagstuk dat aan kernenergie kleeft - kunnen reactoren ontploffen en wat voor schade veroorzaken ze dan? - een gekke tegenstrijdigheid oplevert. "We zijn banger voor terrorisme dan voor het eten van friet, terwijl de kans dat je dood gaat aan veel te vet eten in Nederland een stuk groter is."

'We adresseren het onderbuikgevoel'

Toch bespreekt hij de kwestie wel in de podcast Splijtstof - omdat hij vindt dat er aandacht voor moet zijn. "We adresseren het, omdat we vinden dat het klaar moet zijn met: wat jij zegt is onzin, luister maar gewoon naar ons. Want jouw onderbuikgevoel doet er ook toe."

Samen met presentator Daan Nieber maakt Jekel de podcast over of kernenergie nu wel of niet een goede ontwikkeling is. In VINK schuift ook Hansje van de Beek aan over de podcast de Dolle Mina's van de Dood, over mensen die pleiten voor het recht op (hulp bij) zelfdoding.

Publieke opinie verschuift

Nieber en Jekel zien de publieke opinie rond kernenergie wel verschuiven. En merken daarbij ook op: "Het duurt wel vijftien jaar voor die centrales af zijn en lekker draaien. Als je nu terug in de tijd kijkt, was het moment dat Fukushima plaatsvond, in maart 2011, reden om kerncentrales in Japan en Duitsland te sluiten. Dus de publieke opinie kan in die tijd helemaal omdraaien. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Als je besluit te bouwen, kost het wat en moet je ook doorgaan."

#263 - Splijtstof - Dolle Mina's van de dood - De fiscalist van de sterren - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie