Cultuur & Media
AVROTROS

TopNotch-directeur over straatnamen-discussie: 'Nee, de Coentunnel kan niet zo heten'

foto: Top notchfoto: Top notch
  1. Nieuwschevron right
  2. TopNotch-directeur over straatnamen-discussie: 'Nee, de Coentunnel kan niet zo heten'

"Wat te doen met straatnamen en standbeelden die verwijzen naar bijvoorbeeld het slavernij verleden?" Die vraag staat ook in Nederland weer op de agenda. Vincent Patty bracht met Top Notch het boek Roofstaat van Ewald Vanvugt uit. Allemaal om meer bewustzijn te creëren. "Ik zeg niet: laten we vergeten wie die mensen zijn. Maar er zit een groot gat tussen vereren en herinneren", zegt Patty in Humberto.

De discussie gaat Patty aan het hart. "Ik ben een persoon van kleur. Mijn vader is Moluks. Als je bent opgegroeid als jonge Molukker, dan ben je wel opgevoed met al die kennis. Niet perse de data en specifieke namen, maar er is wel een sentiment en bewustzijn over wat er gebeurd is."

Wat te doen met koloniale straatnamen?

Video niet beschikbaar

Muziekindustrie

Bij hiphoplabel TopNotch heeft het onderwerp altijd hoog op de agenda gestaan. "Omdat we ook artiesten vertegenwoordigen voor wie dit belangrijk is. Je ziet het gewoon overal terug. Zelfs de Nederlandse platenmaatschappijen, dat is over het algemeen nog steeds een witte wereld. Ik ben de enige persoon van kleur in een directeurs-positie."

Bewustzijn over de geschiedenis kan helpen om de samenleving te veranderen, meent Patty. "Het is belangrijk dat we deze discussie gaan vertalen naar de maatschappij zoals die nu is. Hoe voelen mensen van kleur zich nu, mede door al die dingen die toen gebeurd zijn?"

Coentunnel

Het veranderen van namen van tunnels, straten en pleinen is voor Patty dan ook een no-brainer. "Het is in mijn optiek niet zo'n heel groot probleem. Ik herinner me ook nog een fietspad bij ons in de buurt dat een Joods scheldwoord bleek te zijn. Dat werd gewoon veranderd."

"Maar als er een Hitlerhof zou zijn, zegt iedereen 'dat kan niet'. Het is kort geleden, we staan ieder jaar stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dus dan voel je het sterker. Maar we moeten ook stilstaan bij het feit dat we mensen vereren uit de koloniale tijd. Ik zeg niet: laten we vergeten wie die mensen zijn. Maar er zit een groot gat tussen vereren en herinneren."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie