Op jacht naar Hitler's bronzen paarden
- Nieuws
- Op jacht naar Hitler's bronzen paarden
Kunstdetective Arthur Brand maakte internationaal naam met het terugvinden van gestolen kunst. In Kunststof sprak hij met Winfried Baijens over zijn nieuwe tv-programma de Kunstdetective van omroep MAX.
Video niet beschikbaar
In de eerste aflevering wordt een spraakmakende zaak gereconstrueerd waar Brand zelf internationale faam mee verwierf. Na een jarenlange zoektocht vond hij de bronzen paarden van Hitler terug. Brand: "Het is niet verboden om nazikunst te bezitten. In de eerste aflevering zien we een van de grootste collecties wereldwijd van nazi kunst, gewoon in Nederland. De eigenaar is een man die verzamelt vanuit een geschiedkundige interesse. De geschiedenis kun je nou eenmaal niet uitwissen. Zo is er destijds zelfs sprake geweest om Auschwitz te doen vergeten in plaats van er een herdenkingsplaats van te maken. Gelukkig is dat niet gebeurd. Als je wil leren hoe verschrikkelijk de tweede wereldoorlog was dan moet die geschiedenis ook zichtbaar zijn."
Stille Hilfe
De bronzen paarden bleken in bezit van een oud nazi die in een schimmig circuit opereerde. "In dit geval was de verzamelaar idolaat van Adolf Hitler. De bronzen paarden werden me via een tipgever voor 8 miljoen euro aangeboden. De eigenaren van dit soort stukken hebben allemaal een link naar Stille Hilfe. Dat is een groepering die sinds de jaren vijftig nazi’s heeft helpen onderduiken en opgepakte nazi’s voorziet van advocaten. Omdat er niet zoveel nazi’s meer zijn steunen ze tegenwoordig neonazi’s. De leider van Stille Hilfe was mevrouw Gudrun Burwitz, beter bekend onder haar meisjesnaam Gudrun Himmler, dochter van Heinrich. Waarschijnlijk was een deel van die 8 miljoen in die organisatie terecht gekomen."
Als je wil leren hoe verschrikkelijk de tweede wereldoorlog was dan moet die geschiedenis ook zichtbaar zijn
Toevallige ontdekking
Brand ontdekte per toeval dat de bronzen beelden nog ergens moesten bestaan. "Ik hing languit op de bank met een glas fanta en een paar borrelnootjes met een half oog naar een documentaire over de tweede wereldoorlog te kijken. In die documentaire zaten de laatste bewegende beelden van Adolf Hitler. Ik had de film al 30 keer eerder gezien en zat te wachten tot de bronzen beelden op de achtergrond zouden verschijnen. Maar ze waren nergens te bekennen. Toen bedacht ik me dat ze zouden nog ergens kunnen zijn. Hitler heeft ze voor dat hij zelfmoord pleegde kennelijk uit de tuin van de Reich kanselarij laten verwijderen."
Reacties
Na de operatie was Brand bang voor de reacties. "Ik werk ook voor joodse families, waarvoor we geroofde kunst uit de tweede wereldoorlog periode opsporen. Zij waren blij dat we een stelletje nazi's te grazen hadden genomen. Ook dachten we dat er uit neonazistische hoek bedreigingen zouden komen maar zij waren zelfs blij dat die beelden nog bestonden. Daar bovenop werd ik nog tot man van de maand verklaard door een homo-tijdschrift in Amerika omdat die beelden zo mooi naakt en mannelijke waren."