Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aan welke voorwaarden moet de Nationale Nieuwsquiz voldoen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan welke voorwaarden moet de Nationale Nieuwsquiz voldoen?

De Nationale Nieuwsquiz is elke werkdag te horen bij Spraakmakers. De naam verraadt het eigenlijk al, maar er komen vrij exclusief vragen over het nieuws van de afgelopen dag in voor. De kandidaat die de meeste antwoorden goed heeft, is de weekwinnaar. Maar welk proces gaat daar allemaal aan vooraf?

Video niet beschikbaar

In 2008 werd de Nationale Nieuwsquiz opgericht door oud-presentator van Spraakmakers Ghislaine Plag, Sander van Berkel en Jaap Friso. Het is inmiddels een vast onderdeel van de radiotalkshow, maar kreeg in eerste instantie veel kritiek. "Een spelletje doen op Radio 1, dat kon niet, dat was niet de bedoeling. Het is een zender die vooral gericht is op nieuws en ook nauwelijks muziek draait", vertelt Van Berkel.

De start

De Nationale Nieuwsquiz is inmiddels vaste prik bij Spraakmakers, maar wat is het proces ervan? Redacteur Bas Fels begint 's ochtends vroeg thuis al, waar je als redacteur het grootste nieuws onder de loep neemt. "Het is niet even snel afmaken. Het is echt gedegen luisteren, het nieuws tot je nemen en zorgen dat je keuzes maakt van tevoren. En dan ga je op de redactie alle kranten lezen, al het nieuws bekijken en met de samensteller bepalen welke volgorde je gaat doen."

De factor

De quiz begint altijd met de factorvragen. Die gaan altijd over de grote nieuwsverhalen van de afgelopen dag. Met die factor zet je een eerste score neer, die je dan kan vermenigvuldigen met de vragen in het kanon, de tweede ronde. Dat maakt je uiteindelijke score.

Do's en don'ts

En zijn er dan do's en don'ts waar de redacteur zich aan moet houden bij het opstellen van de quiz? Iets wat eigenlijk niet voorkomt zijn vragen over mensen die zijn overleden of slachtoffers van een ramp. "Dat proberen we eruit te houden", vertelt Fels. "We proberen niet te veel cijfers erin te doen, dat is niet altijd even interessant en moeilijk te reproduceren voor een kandidaat. En een vraag moet eenduidig zijn, er moet duidelijk een antwoord op mogelijk zijn."

Weekwinnaar

"We krijgen weleens kandidaten die terug willen komen op hun score, omdat ze vonden dat de vraag niet klopte of dat het wel goed was wat ze zeiden", voegt Fels nog toe. "Dan kijken we zorgvuldig terug of dat waar is en dan kunnen we het herstellen. Soms zelfs met een weekwinnaar die hersteld moet worden, maar het gebeurt eigenlijk nooit."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie