Cultuur & Media
NOS

Striptekenaar Aimée de Jongh over haar vertolking van 'Lord of the Flies'

foto: Aimée de Jonghfoto: Aimée de Jongh
  1. Nieuwschevron right
  2. Striptekenaar Aimée de Jongh over haar vertolking van 'Lord of the Flies'

In maar liefst 25 landen verschijnt deze week de nieuwe graphic novel van striptekenaar Aimée de Jongh. Ze heeft een beeldroman gemaakt van Lord of the Flies, de klassieker van William Golding. Het verhaal gaat over een groep jongens die na een vliegtuigongeluk op een onbewoond eiland terechtkomen, waar een gewelddadige onderlinge strijd ontstaat. De Jongh vertelt over haar nieuwe werk in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Contrasten

Veel jongeren kennen het boek doordat het op de leeslijst voor scholieren stond. Dat geldt ook voor De Jongh. "Dan moest je bij Engels één van de klassiekers lezen en deze kwam dan ook voorbij. Het heeft enorme indruk gemaakt op mij. Ik denk dat ik tot dan toe nooit - vooral niet op de leeslijst - een boek had gelezen dat echt mij raakte. Dat heb ik echt daarna nog vele malen met lezen gehad natuurlijk."

De Jongh zag er al snel een graphic novel in. "De contrasten tussen dat prachtige eiland, een tropisch eiland met blauwe lucht, gele stranden. Wat natuurlijk heerlijk is om te tekenen. En dan het contrast van dat geweld, maar ook het bloed wat wordt vergoten. De kleur, het rood van het bloed. Als tekenaar denk ik in dat soort termen natuurlijk."

Toestemming

De striptekenaar is al een hele tijd bezig met Lord of the Flies. "Ik heb tien jaar geleden de eerste mail gestuurd aan de familie van de schrijver om toestemming te vragen om het te maken. Ik kreeg 'nee' te horen en daarna heb ik het nog een keer geprobeerd en weer 'nee' gehoord."

De Jongh besloot het te laten rusten. "Ik ben andere dingen gaan doen en andere boeken gaan maken. Dat was echt geen straf hoor, maar stiekem was dat toch nog steeds mijn droom, om Lord of the Flies te verstrippen. Twee jaar geleden werd ik gemaild door de uitgever van het originele boek of ik nog steeds interesse had, want de familie had toestemming gegeven. Dus inmiddels had ik acht jaar daarop gewacht maar het is wel gelukt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie