Kookstress tijdens de kerstdagen? Nergens voor nodig!
- Nieuws
- Kookstress tijdens de kerstdagen? Nergens voor nodig!
[AVROTROS] Het wordt het weekend waar de levensmiddelenindustrie het hele jaar naar uitkijkt. Nederland stort zich vandaag en morgen in de supermarkten massaal op de fazanten, konijnen en gourmetschotels. Maar wat als je nog niet weet wat je moet koken? Of nog erger, wat als je niet kúnt koken? Een paar gouden tips:
De b-b-buitenbarbeque
Lifestyledeskundige Kim Kötter: "Gourmetten blijft populair. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen bordje, het is echt heel makkelijk. Maar de geur gaat niet meer uit de gordijnen en het is wel heel ouderwets. Wat het dit jaar echt goed gaat doen, is de winterbarbecue. Steeds meer mensen hebben een buitenkeuken en een mooie barbecue die ze deze kerst gaan gebruiken. Ook gaan er steeds meer voor gerechten die deels al gemaakt zijn. In de supermarkt of in een restaurant. Waarna je het thuis alleen nog op hoeft te warmen of af te maken. Ook de cocktailbar is heel hip. Je kunt het zelf doen of een workshop bij je thuis organiseren."
Kötter heeft nog twee tips: "Pas op met teveel drank, want voor je het weet worden de verkeerde gespreksonderwerpen aangesneden en is de avond verknald. En als je tijdens de kerstdagen zelf gaat koken, kies dan geen gerechten die je nog niet eerder hebt geprobeerd. Want dat levert juist extra kerststress op."
Kersttrends
De kerstdis
Mangiare! blikt ook alvast vooruit op kerstmis. Of beter gezegd, de kerstdis. Culinair journalist en kok Hilary Akers legt uit waarom het klassieke gerecht Beef Wellington bij uitstek geschikt is voor de kerst: "Beef Wellington is feestelijk, omdat je veel mensen nodig hebt om hem op te eten. Een goede ossenhaas is al gauw twee kilo, dus daar heb je veel monden voor nodig. Het is een traditioneel Frans gerecht. Je bakt de ossenhaas kort aan en je doet er duxelles in en omheen. Dat is een mix van fijngesneden champignons, uien en kruiden zoals tijm, zwarte peper en peterselie. Daarna wikkel je er een crêpe of rauwe ham omheen om het vocht op te nemen, zodat het deeg niet vochtig, maar juist knapperig wordt. Vervolgens de bladerdeeg er strak omheen wikkelen en afbakken in de oven. Maar het blijft een spannend gerecht, want je kunt de gaarheid van het vlees niet controleren."
Geit, schaap én koe?
Marike van der Werff besteedt aandacht aan de laatste gang en presenteert de ultieme kaasplank voor de feestdagen: "Het gaat om structuurverschil rondom oneven kaasjes. Een gladde structuur, een loopkaas, een harde kaas met kristallen; verschillende structuren zorgen voor mooie balans. Je kunt op allerlei manieren verschillen maken, bijvoorbeeld door te kiezen van kaas van geit, schaap en koe. Klassiek is de combinatie geit, witschimmel, roodflora, harde kaas en blauw. En dan natuurlijk een goede wijn erbij."
Eet smakelijk!