Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme?
- Nieuws
- Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme?
De animatiefilm Mind my mind schets een realistisch beeld van hoe het brein van mensen met autisme dingen verwerkt. Filmmaker Floor Adams neemt je mee in het hoofd van hoofdpersoon Chris. Hij heeft autisme en we volgen hem terwijl hij verliefd wordt.
Adams kreeg het idee voor de film toen ze animatieles gaf aan jongeren met autisme. Een van de leerlingen wist ontzettend veel te vertellen over het metrosysteem in Tokyo. "Dat fascineerde me. Waar haal je al die informatie vandaag en waar bewaar je dat in je hoofd?"
Aan de andere kant vertelde de leerling moeite te hebben met sociale gebeurtenissen en praktische zaken. "Ik wilde uitzoeken hoe het werkt en dacht, dit moet mijn film worden."
Voor Ellen van Gelder is de film heel herkenbaar. "Er gaat veel in je hoofd om, maar dat is niet te zien voor de buitenwereld." Van Gelder heeft zelf autisme en schreef het boek Ik ben niet vreemd, ik heb autisme.
'Minder belicht thema'
In de film is te zien hoe Chris beredenerend omgaat met zijn verliefde gevoelens. Adams: "Het is een thema dat minder belicht is in films over autisme." Als Chris in de film seks heeft, kijkt hij hoe zijn vriendin Gwen reageert. Welke emotie is zichtbaar? Daarop reageert hij op basis van wat hij weet – in de film zoekt een bibliothecaris naar het juiste script in zijn hoofd.
Van Gelder herkent dit. Ook zij heeft zichzelf 'getraind' in bepaalde situaties. "Als iemand getroost zou moeten worden of je ziet dat iemand verdrietig is, dat ben ik in staat te vragen of ik iets kan doen of een knuffel mag geven."
Adams denkt dat het een misvatting is dat mensen met autisme niet kunnen voelen of geen empathisch vermogen hebben. "Het kost wat meer tijd."
Geen stereotype
Voor Adams was het belangrijk geen stereotype "hypervaardig slim" persoon met autisme neer te zetten, maar een gewoon persoon. Daarom interviewde zij oud-leerlingen, haar ex-geliefde en vrienden met autisme om zo tot een doorsnee autistisch personage te komen. "Ik wil benadrukken dat dit niet dé persoon met autisme is. Iedereen is anders."
Met de film wil Adams vooral een representatief beeld creëren. "Ik wil laten zien dat je elkaar in je waarde moet laten. Elkaar moet zien, de tijd moet nemen voor elkaar en meer geduld moet hebben."