Zorgen om overheidsplannen NPO: 'Gooi het kind niet met het badwater weg'
- Nieuws
- Zorgen om overheidsplannen NPO: 'Gooi het kind niet met het badwater weg'
De spanning rond de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) neemt toe. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de NPO. In een open brief die vandaag in het AD staat, roepen omroepen de formerende partijen op om "zorgvuldige plannen" te maken. Giselle van Cann, hoofdredacteur van het NOS Nieuws zegt in het Mediaforum van Spraakmakers: "We moeten het kind niet met het badwater weggooien."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Zorgen'
Eerder maakte het demissionair kabinet bekend de beslissing over de volgende concessieperiode (hoe lang de NPO gegarandeerd uitzendingen kan maken) aan het nieuwe kabinet te laten. "We weten niet wat de formerende partijen van plan zijn, maar als je leest wat er in hun verkiezingsprogramma's staat dan zijn dat serieuze inperkingen van de NPO. Daar maak ik me wel zorgen over", zegt Van Cann die samen met de NOS de brief ondertekende.
Volgens haar wordt er de laatste tijd te weinig gesproken over de kracht van de NPO. "De NPO is van belang voor een gezonde democratie." Volgens Van Cann is het belangrijk dat er programma’s gemaakt worden waar mensen zich in herkennen, maar is het minstens zo belangrijk geluiden te laten horen waar mensen zich niet in herkennen. "Dat is precies de functie van de NPO."
Verandering en verbetering van de NPO zijn volgens Van Cann 'absoluut' nodig, maar vergaande bezuiniging of afschaffing kan er ook voor zorgen dat het kind met het badwater wordt weggegooid, waarschuwt ze.
'NOS heeft naar de navel zitten starten'
Oud-NOS-correspondent Step Vaessen heeft vooral commentaar op haar oude werkgever, de NOS. De NOS heeft een bijzondere functie binnen het bestel als onafhankelijke nieuwsvoorziening.
Ze vindt dat de NOS zich de afgelopen twintig jaar te veel op binnenlands nieuws heeft gefocust, terwijl het volgens de voormalig Azië-correspondent te weinig oog had voor grote buitenlandse ontwikkelingen en het leggen van verbanden en bieden van context. Als correspondent kreeg ze vaak te horen dat de kijkers niet geïnteresseerd zouden zijn in grote buitenlandse verhalen. "Ik denk dat er daardoor een soort afstand en wantrouwen is ontstaan."
Daarnaast vindt ze dat media zelf, maar ook in het onderwijs, meer nadruk moet komen op het "ongelofelijke belang" van vrije media voor een democratie.
Regionale omroep
Tessel Linders is politiek verslaggever bij Omroep Brabant. Ook zij hebben een publieke functie, maar daar spelen de zorgen over het voortbestaan momenteel minder. "De regionale omroep staat toch nog iets dichter bij die kijker en luisteraar dan de omroep daarboven."
De Joodse Raad
De NPO met al haar omroepen en functies, heeft een ingewikkelde formule en het belang is daarom ook heel breed, zegt Linders. "Neem de dramaserie De Joodse Raad. Dat is van zo’n enorme waarde", zegt Linders. Dit is volgens haar een programma dat bij uitstek door de NPO wordt gemaakt. "Dat zou jij eigenlijk op iedere middelbare school moeten uitzenden."
Volgens haar onderstrepen deze serie én de brief nogmaals de waarde van de NPO. "Kijk wat je hebt. Als je dat om zeep helpt, dan heb je dat niet zomaar terug."