Cultuur & Media
NOS

Rijksmuseum heeft nieuwe parel: zeldzaam boek over Surinaamse insecten

foto: Nationale Bibliotheekfoto: Nationale Bibliotheek
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijksmuseum heeft nieuwe parel: zeldzaam boek over Surinaamse insecten

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een nieuwe parel in de collectie. Een eerste druk van het boek Metamorphosis insectorum Surinamensium uit 1705. Dit boek van Maria Merian heeft gedetailleerde illustraties van de metamorfose van tropische vlinders. Het geldt als een natuurhistorisch meesterwerk en een hoogtepunt in de Nederlandse boekproductie van de 18e eeuw. Marieke van Delft is voormalig conservator van de Koninklijke Bibliotheek en kenner van de auteur. Ze is te gast in NOS met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Het boek is verworven voor zo'n 200.000 euro, met steun van onder meer de VriendenLoterij, het Rijksmuseum Fonds en een nalatenschap. Met de aankoop is een langgekoesterde wens van het museum in vervulling gegaan.

"Het is een prachtig boek en er wordt heel gedetailleerd in woord, maar ook in beeld weergegeven hoe de metamorfose van rupsen naar vlinder plaatsvindt", vertelt Van Delft.

Artistieke familie

De in Duitsland geboren Maria Sibylla Merian (1647-1717) kwam uit een artistieke familie en had al vroeg interesse in het bestuderen van insecten. Ze kweekte zelf rupsen en maakte schetsen van details als de verpopping en de planten waarop de insecten leefden.

Nadat Merian kort in een Labadisten-gemeenschap in Friesland had geleefd, vestigde ze zich in Amsterdam. In de hoofdstad kwam ze in contact met natuurhistorische werken, wat haar motiveerde om in het buitenland onderzoek te doen. "Zij zag op een gegeven moment in natuurhistorische kabinetten hele grote vlinders, die in Suriname te zien zijn. Ze was benieuwd hoe dit werkte."

Beschrijvingen

In 1699 trok ze met haar jongste dochter Dorothea Graff naar Suriname, waar zij twee jaar lang insecten bestudeerden.

Naast de natuurhistorische waarde zijn ook beschrijvingen over de omstandigheden waarin de informatie werd verzameld in het boek opgenomen. Daarbij maakte Merian gebruik van de kennis van tot slaaf gemaakte bewoners en de oorspronkelijke bewoners van Suriname.

Wie het boek wil zien, kan een afspraak maken met de bibliotheek van het Rijksmuseum.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie