10 jaar De Nieuws BV: Wat viel er het laatste decennium op aan films en series?
- Nieuws
- 10 jaar De Nieuws BV: Wat viel er het laatste decennium op aan films en series?
De Nieuws BV bestaat tien jaar en in die tien jaar hebben we de cultuurwereld zien veranderen. Wat viel er het laatste decennium op aan films, series en kijkgedrag? Daarover laten mediawetenschapper Dan Hassler-Forest en actrice en oprichter van Stichting Kleur Manoushka Zeegelaar Breeveld hun licht schijnen.
Video niet beschikbaar
Films en series met uiteenlopende onderwerpen zagen Zeegelaar Breeveld en Hassler-Forest de afgelopen tien jaar voorbij komen: van klimaat en technologie tot satire op het kapitalisme. Wat veel films volgens beide gemeen hebben, is de vanzelfsprekendheid van witheid in Hollywood.
Verandering en mini stapjes
Maar er is verandering, zien Zeegelaar Breeveld en Hassler-Forest. Zo maakte Black Lives Matter, dat opkwam in 2014, veel impact op de filmwereld. In 2015 maakte de hashtag #OscarsSoWhite pijnlijk duidelijk hoe vanzelfsprekend witheid is in media. Studio's voelden de druk, zegt Hassler-Forest, en zijn meer geld gaan steken en kansen gaan creëren voor makers van kleur.
De vooruitgang is dus klein maar betekenisvol, aldus de mediawetenschapper. Zo vielen de films Get Out en Black Panther, bestaande uit een voornamelijk zwarte cast en productie, in 2018 bij de Oscars in de prijzen. "In Hollywood werd lang gezegd: films met zwarte mensen verdienen te weinig geld, maar dat konden ze daarna niet meer zeggen. Toen moesten de deuren worden opengezet", aldus Hassler-Forest.
Dat gebeurde er in Amerika, Zeegelaar Breeveld ziet in Nederland voornamelijk nog 'mini stapjes'. "Er is met de opkomst van Black Lives Matter nog geen enorm besef gekomen dat er iets moet veranderen of dat er een inhaalslag gemaakt moet worden."
Publiek opvoeden
Zeegelaar Breeveld ziet het besef nu groeien, maar er wordt volgens de actrice nog weinig naar gehandeld: "Het is nog geen gemeengoed of vanzelfsprekendheid."
De oprichter van Stichting Kleur hoopt dat nu concrete stappen worden ondernomen. "Als we daar eens mee beginnen, in plaats van roepen dat het publiek er nog niet klaar voor is." Daar ligt volgens de actrice een taak voor de NPO: "De publieke omroep heeft de taak om met belastinggeld het publiek op te voeden. En daar zit iets in wat we te weinig doen: dat je publiek opvoed dat de samenleving uit meer bestaat dan de kleine bubbel waar ze in leeft."
Invloed Artificial Intelligence
De komst van Artificial Intelligence houdt ook in de filmwereld de gemoederen al tien jaar bezig. Maar Hassler-Forest is niet bang dat AI alles overneemt. Volgens de mediawetenschapper worden films niet creatiever van AI. "AI is niet neutraal en objectief. Het neemt de manier waarop we al denken en ons historisch archief en reproduceert dat. Je krijgt zo dezelfde problemen die je al hebt."