Cultuur & Media
BNNVARA

Johnny Depp vs. Amber Heard: meer dan een vechtscheiding tussen twee filmsterren

foto: Nieuwsblad
  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Depp vs. Amber Heard: meer dan een vechtscheiding tussen twee filmsterren

Het was de afgelopen weken onmogelijk om een
sociale media app te openen zonder beelden te zien van de rechtszaak tussen de
Amerikaanse filmsterren Amber Heard en Johnny Depp. De ‘rechtszaak van de eeuw’
die uitliep op een waar mediacircus. Wat ligt er onder al die media-aandacht?
En waarom winden we ons zo op over rechtszaken als deze?

In Vroeg! spraken Charlene Heezen, showbizzverslaggever voor het Algemeen Dagblad en Henri Beunders, emeritus hoogleraar van Ontwikkeling in Publieke Opinie. Zij wierpen hun blik over wat er al die weken in de rechtbank is besproken en wat daar juist zo boeiend aan is.

Aanleiding

Een door Amber Heard geschreven opiniestuk in de Washington Post uit 2018 was de aanleiding voor Johnny Depp om een rechtszaak tegen zijn ex aan te spannen. ‘‘Johnny beweert dat toen dat stuk verscheen zijn carrière een grote duikeling heeft gemaakt’’, legt Heezen uit. Depp klaagt Heard aan wegens smaad. Echter, omdat Depp beweert dat Heard een leugenaar is, verwijt zij hem vervolgens ook voor het schaden van haar carrière. Een rechtszaak vol moddergooien als gevolg.

Online

De strijd tussen de twee was wekenlang online te volgen. ‘‘De advocaten van Depp hebben moedwillig de zaak in Virginia voor willen laten komen, een staat die vriendelijk staat tegenover smaad, daarmee is de zitting ook volledig live te volgen’’, aldus Heezen. De grote hoeveelheid beeldmateriaal zorgt vervolgens voor oneindige content op sociale media kanalen.

Onderliggende stroom

Toch ligt er meer onder al deze media-aandacht. ‘‘Je ziet een heleboel opwinding, maar daaronder zit een koude onderstroom. In deze zaak is die onderstroom de MeToo-beweging en huiselijk geweld. Daaronder zit nog een onzichtbare laag’’, legt Beunders uit. ‘‘We leven in een wereld waarin je alles kunt roepen en alles kunt posten. Dit was vroeger voorbehouden aan het marktplein, nu is dat wereldwijd. Je kunt nu niet meer vluchten naar een andere stad voor smaad. Dat is hierin de diepste laag.’’

Het is niet de eerste keer dat een rechtszaak de media in zijn greep houdt. Bijvoorbeeld het Apenproces in 1925 in Tennessee. ‘‘Een leraar had gezegd dat er naast het scheppingsverhaal, ook nog een verhaal was van Darwin, over de evolutietheorie. Dat was verboden in die staat’’, aldus Beunders. Of de zaak rondom OJ Simpson in 1995. ‘‘Daar stond ras centraal.’’ Net zoals bij de huidige zaak tussen Amber Heard en Johnny Depp, spelen heel veel onzichtbare emoties een rol in de mate hoeveel media-aandacht ze krijgen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

27-5 #DeppvsHeard: de absurde rechtszaak die de (online)wereld bezighoudt - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie