Cultuur & Media

Wikipedia viert vijftiende verjaardag met een overschot aan nerds

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wikipedia viert vijftiende verjaardag met een overschot aan nerds

Jongeren van nu kunnen zich waarschijnlijk nauwelijks voorstellen dat er een tijd was, dat je naar de bibliotheek ging als je een werkstuk moest maken. Het was de tijd dat Wikipedia nog niet bestond. In januari van dit jaar vierde de website haar vijftien-jarig bestaan. En vandaag is de Nederlandstalige versie van de online encyclopedie precies vijftien jaar oud. Reden voor een feestje?

De ongeschreven regel is: iedereen gebruikt Wikipedia, maar als bron wordt het nooit genoemd. Bijzonder aan Wikipedia is de gedachte erachter: geef iedereen op aarde gratis toegang tot alle menselijke kennis. Iedereen kan bijdragen en aanpassingen doen. Ideaal gezien wordt elke wijziging gecontroleerd. De vaste kern bestaat uit 115.000 redacteuren, het zijn allemaal vrijwilligers. Een van de zorgen van het hoofdkantoor is dat het aantal redacteuren al een tijd daalt.

Wikipedia draait op vrijwilligers

De online encyclopedie kan alleen groeien door bijdragen van al die vrijwilligers, de nieuwsgierigen van deze wereld: mensen die ervan houden om te corrigeren en anderen iets nieuws te leren. Daar zit ook een keerzijde aan: “We hebben een overschot aan male nerdy geeks”, zei oprichter Jimmy Wales in een interview met NRC Handelsblad een aantal maanden geleden. Volgens hem zijn er veel te weinig vrouwelijke deelnemers die bijdragen leveren. Ze laten zich afschrikken door de regels en ingewikkelde wikilanguage. “Als Wikipedia niet moderniseert, dreigt de site te fossiliseren”, aldus Wales.

In Nederland bestaat de Wikipedia community uit zo’n 200 mensen die zeer actief zijn. Daarnaast is er een groep van 1200 mensen die ook bijdragen leveren, maar die minder actief zijn. Nederland was er als land snel bij. Het was vijftien jaar geleden de derde taal - los van het Engels- die een ‘eigen’ Wikipedia kreeg. En nog altijd is Nederland de vierde taal als het gaat om het aantal verschenen artikelen.

De anonieme internetgebruiker

Tien jaar geleden eerde Time Magazine de internetgebruiker door ‘You’ te kiezen als Person of the Year: de Youtube-gebruiker, de Wikipedia-redacteur en alle andere internetgebruikers die ‘anoniem informatie bijdragen aan het internet’. “Yes, You. You control the Information Age. Welcome to your world”, staat er op de cover van het tijdschrift te lezen. Het leverde een hausse aan Twitter-bio’s op met de tekst: ‘Time Person of the Year 2006’. Een grap natuurlijk, toch zijn er op Twitter nog altijd mensen te vinden met deze omschrijving.

In deze tijd wordt de anonieme internetgebruiker vooral vervloekt. Ook Wikipedia waarschuwt dat zij - door hun ‘open karakter’ - gevoelig zijn voor vandalisme. Oprichter Jimmy Wales: “Als ik de reacties lees onder artikelen op een krantensite springen de tranen je in de ogen. Maar als je mensen verbindt en ze elkaar leren kennen, gedragen ze zich meestal redelijk normaal.”

Luister hier het gesprek over 15 jaar Wikipedia terug:





Ster advertentie
Ster advertentie