Cultuur & Media
BNNVARA

Michelle en Barack Obama zijn duidelijk in hun speeches: 'Don't boo, vote!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michelle en Barack Obama zijn duidelijk in hun speeches: 'Don't boo, vote!'

Chicago is voor even het hart van de Amerikaanse democratische partij. Op de conventie die daar door de partij gehouden wordt, speechen prominente leden en scharen zij zich achter presidentskandidaat Kamala Harris. Onder die prominente leden zitten ook Michelle en Barack Obama. Dat betekent natuurlijk: gegarandeerd speechspektakel. Julia Wouters, van het speechespanel van De Nieuws BV en van Leading Women, vertelt in De Nieuws BV wat haar opviel.

Video niet beschikbaar

"Zij zijn consistent goed in hun speeches", zegt Julia Wouters. "Dat zit 'm in techniek en in taal en hoe ze 'm brengen." Daarnaast zijn beide Obama's ongelofelijk populair. "Dus ze hoeven alleen maar op te komen en zo'n hele arena gaat uit z'n plaat", zegt Wouters. "Maar ze kunnen die golf dan ook heel goed surfen. Dus ze weten precies hoe ze die massa hysterie naar grotere hoogtes kunnen brengen."

Michelle Obama

Volgens Wouters was Michelle Obama 'de sterkere spreker van de twee'. Haar speech ging over dat er hoop is, wat er op het spel staat en wat het gevaar is met Trump. Kortom: hoe belangrijk het is om te gaan stemmen op 5 november. De inhoud van de speech is inhoudelijk vergelijkbaar met andere toespraken op de conventie. "Maar hoe ze het doet: dáár zit de kracht in", aldus Wouters.

In 2008 moesten de Obama's het niet te veel hebben over kleur, legt Wouters uit: "Ja, hij zou de eerste Amerikaanse president van kleur zijn, maar daar moest hij het niet teveel over hebben. Dat is nu heel anders. Zwart zijn en erbij horen was prominent in haar speech. En ook vrouw zijn. Daar speelde ze heel mooi mee."

'One of those black jobs'

Zo heeft Michelle Obama het over het presidentschap, of dat ook one of those 'black jobs' is. Daarmee refereert zij aan een racistische uitspraak van Trump waarin hij mensen van kleur waarschuwt voor migranten en dat die 'hun banen - their 'black jobs' - zouden komen inpikken'.

Wouters: "Het gaat ook heel erg in haar speech over wat het Amerika is zoals wij het zien. Dus: wij zien een Amerika waar niemand voor jou bepaalt of jij een Amerikaan bent of niet, daar ga jijzelf over. Welke kleur je ook hebt, hoeveel geld je op jouw bankrekening hebt staan, van wie je houdt: al die dingen waar de republikeinen een uitsluit-campagne op bedrijven, probeert zij een inclusieve campagne te voeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Barack Obama

In 2020 maakten Barack en Michelle Obama er volgens Wouters een sport van om Trump nooit bij naam te noemen. Maar het motto 'when they go low, we go high', laten zij nu achterwege. Wouters: "Trump wordt benoemd, en zijn wereldbeeld en mensbeeld wordt door de versnipperaar gehaald. Ze doen het nog steeds elegant maar 'they don't go high'."

Wouters vervolgt: "De aversie en de haat naar Trump is toegenomen. Dus mensen voelen echt walging voor hem en die emotie moet je ook bespelen. (...) En ik denk dat de hardere aanval ook de echo is van dat de emoties in het land veranderd zijn."

Barack Obama benadrukt ook in zijn speech dat men niet alleen moet focussen op verschillen, maar ook kijken wat de overeenkomsten zijn. Wouters: "De behoefte om weer tot elkaar te komen, daar speelden ze ook op in, in hun speeches."

De speeches zullen volgens Wouters de komende weken heel vaak in kleine stukjes terugkomen op sociale media. En dan specifiek ook de stukjes waar Barack Obama in zegt: 'Don't boo, vote!' Kortom: klaag niet, ga stemmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie